Körkortsinspiration!

Innehåller reklam för trafiko.se

Visste du att det var en kvinna som gjorde den första längre bilfärden någonsin i historien? Känner du till Rallybrudarna? Och vem var Sveriges första kvinnliga busschaufför? Bilar och att köra dem har fler historiska kopplingar till kvinnor än du kanske tror.

Bertha Benz

5 augusti 1888 körde Bertha Benz den första längre sträcka med bil då hon körde 106 km mellan Mannheim och Pforzheim. Hon var gift med bilkonstruktören Carl Benz och hade utan sin makes vetskap tagit med sig barnen och tagit bilen för att besöka sin mor. Bensinen i bilen räckte inte långt så de fick stanna flera gånger längs vägen för att köpa mer på apotek som på den tiden sålde bensin på flaska.
Efter långfärden gav Bertha tips till förbättringar av konstruktionen som hennes make Carl Benz kunde använda sig av i utvecklingen av bilen. Hon föreslog till exempel lågväxel som kunde användas i uppförsbackar. Långfärden användes också som en del av marknadsföringen för bilen då bedriften hade väckt stor uppmärksamhet.

På Bertha Benz tid behövdes knappast körkort för att köra bil. Men idag kan körkortet och att kunna köra bil öppna dörrar och innebära frihet på många sätt. Att ta körkort blir enklare med Trafiko som där man bland annat kan hitta körkortsfrågor inför teoriprovet.

Bilden visar en rekonstruktion av Bertha Benz bilfärd som gjordes 100 år efter den ursprungliga turen

Rallybrudar

Ewy Rosqvist, född 1929 utanför Ystad, var en av Sveriges mest framgångsrika rallyförare. Hon vann många tävlingar bland annat Europamästerskapen och svenska Midnattssolsrallyt, som hon vann fyra gånger. Hon vann också totalsegern i Argentinas landsvägs-Grand Prix 1962.

24 januari 1963 vann svenska rallyföraren Ewy Rosqvist damklassen i Monte Carlo-rally tillsammans med kartläsaren Ursula Wirth. Deras bedrifter gav inspiration till filmen Rallybrudar som kom 2008

Foto: Pressens bild

Jag har själv haft körkort i snart 20 år och även om jag sällan kör så är det skönt att ha det. Jag har också varit handledare och övningskört med flera av mina vänner. På Trafiko.se kan man bland annat enkelt boka handledarkurs vilket är perfekt om man ska köra privat. Där finns också en digital övningskörningsplattform med alla körmoment du ska träna på inför uppkörningen.

Jag tog också busskörtkort efter att jag tagit mitt vanliga bilkörkort och arbetade som busschaufför under några år. Busschaufföryrket är riktigt trevligt och socialt!

Buss-Berta

En svensk pionjär i bussbranschen var Berta “Buss-Berta” Persson, född 11 augusti 1893. Hon blev Sveriges första kvinnliga busschaufför då hon 1927 började köra linjen Kappelshamn-Visby.

Ska du fira att du tagit körkort? Eller köpa en present till någon som tagit körkort? Varför inte ett par snygga bilsolglasögon från Synoptik?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s