Befrielsen – historien om Nancy Wake

Innehåller sponsrade länkar

Historien om Nancy Wake, den australiensiska agenten som arbetade för britterna med den franska motståndsrörelsen, är fantastisk. Nancy Wake, kallades för “Den vita musen” av tyskarna och var under en tid Gestapos mest eftersökta person. Nu har en ny roman om hennes historia, skriven av författarduon Imogen Kealey kommit ut.

Nancy Wake, född 1912 i Nya Zeeland och uppvuxen i Australien, tog sig runt i världen och hamnade efter en hel del strapatser i Marseille där hon gifte sig med industrimannen Henri Fiocca. När tyskarna ockuperade Frankrike så började hon arbeta med motståndsrörelsen och hjälpa allierade soldater att fly till Spanien. Hon blev tvungen att fly och hamnade i London där hon engagerades av SOE som brittisk agent. Hon hoppade fallskärm in i Frankrike och blev sambandslänken mellan de lokala motståndsgrupperna i Franska Centralmassivet och London. Grupperna genomförde attacker mot tyska posteringar och hade som uppdrag att försvåra för tyskarna att ge understöd till militären när de allierade anlände genom att förstöra broar, järnväg och annan infrastruktur. Under sin tid i Marseille och senare som fältagent blev hon ökänd bland tyskarna då hon alltid lyckades lyckades slinka igenom deras kontroller och vägspärrar – därav öknamnet “den vita musen”.

Imogene Kealey är namnet på en författarduo bestående av brittiska Imogen Robertson och amerikanske Darby Kealey. Detta är deras första gemensamma roman. Det märks att de gjort en hel del research om Nancy Wake även om flera händelser i romanen har stuvats om och ändrats för att få mer dramatisk effekt. Flera verkliga personer har bakats ihop till en för att få ett mer rimligt persongalleri. De har också diktat ihop en antagonist i form av nazisten, major Böhm, som jagar Nancy genom romanen. Detta redogör de också för i slutet av boken.

Det är befriande att läsa om en kvinnlig huvudperson som har ett driv och en rastlöshet som för handlingen framåt. Nancy Wake framstår som en superhjälte som trotsar både fysisk smärta, psykisk press, nazisternas kulor och kvinnoföraktande fransmän. Det märks att författarduon har arbetat med filmmanus då många av scenerna målas upp visuellt och är rejält actionspäckade. Det ryktas också om att det planeras en Hollywood-film utifrån den här romanen vilket känns passande.

Romanen är perfekt för den som vill ha spännande, lättillgänglig sommarläsning med en historisk koppling och en kvinnlig hjälte i huvudrollen! En perfekt bok för hängmattan!

Köp boken på Bokus eller Adlibris

Eller lyssna på den på Nextory där du nu får 30 dagars gratis lyssning med rabattkoden Kvinnohistoria3!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s