Om Kvinnohistoria

Kvinnohistoria.com och @kvinnohistoria på Instagram och Twitter drivs av mig Marika Eriksson. Jag har tidigare jobbat som allt från busschaufför och Röda korsdelegat till generalsekreterare. Nu studerar jag museologi vid Lunds universitet.

Jag började att twittra på kontot @kvinnohistoria 2016 där jag sedan dess gjort dagliga tweets med historiska händelser från dagens datum kopplade till kvinnor i historien. Jag följde själv flera historiekonton i sociala medier och såg att kvinnorna lyste med sin frånvaro i historieflödena. Jag ville också lära mig själv mer och olika kvinnoöden och om kvinnors förutsättningar genom historien. Att lära mig själv mer har hela tiden varit min drivkraft kring detta samtidigt som jag också velat göra en insats med att lyfta historiska kvinnor som förtjänar mer uppmärksamhet än historieböckerna ger dem.

I slutet av 2016 startade jag också ett kontot på Instagram efter att följare på Twitter efterfrågat det. Det kom så småningom få mer än 130 000 följare som tar del av dagliga inlägg om kvinnor i historien.

Förutom de sociala kanalerna har jag också börjat sammanställa den här hemsidan som innehåller “Idag i kvinnohistorien” som samlar händelser från dagens datum i bloggform.

Jag kommer att fortsätta bygga ut sidan allt eftersom och jobbar också på några projekt där med djupgående porträtt och artiklar kommer att finnas med. Jag ger också föreläsningar på olika teman som man kan boka här.

Det roligaste med hela det här arbetet har varit alla reaktioner och den gemenskap som uppstått i de sociala kanalerna. Jag har ofta fått hjälp av följare att fylla på och bredda bilden av de kvinnor jag presenterat. Vi har helt enkelt tillsammans hjälpts åt att skriva kvinnornas historia tillsammans.

@Kvinnohistoria i annan media

Sveriges radio Malmöhus

Samtalet börjar 1:04:50 in i programmet

Artikel i Norra Skåne


Låt oss skriva kvinnors historia tillsammans!


Advertisement