5 maj

Händelser

5 maj 1751 tog poeten Cristina Roccati examen i filosofi vid universitetet i Bologna. Hon var tredje kvinna någonsin att ta en sådan examen. Hon var sedan professor vid Concordiakademien 1751-1777.

5 maj 1809 blev Mary Kies den första kvinna att få patent på en uppfinning i USA. Hon hade utvecklat en teknik för vävning med silke och halm. Med tekniken kunde snygga halmhattar i olika former tillverkas.

5 maj 1867 avslog brittiska parlamentet filosofen och parlamentarikern John Stuart Mills förslag om att införa rösträtt för kvinnor. Mill hade 1861 tillsammans med sin fru Harriet Taylor Mill skrivit essän “Förtrycket av kvinnorna” där han argumenterade för kvinnlig rösträtt. Han analyserar systematiskt kvinnoförtrycket i dess beståndsdelar och lyfter att samhället slösar bort kvinnors tid på triviala småsaker. Mill menade att alla, både män och kvinnor, skulle få rösta för att kunna stå upp för sina rättigheter och stå på egna ben. Mills krav på kvinnlig rösträtt var mycket kontroversiellt och del i den liberala strömning som drygt 50 år senare gjorde rösträtten allmän.

5 maj 2007 dömdes Paris Hilton till 45 dagars fängelse för att ha kört bil utan körkort.

Födda

5 maj 1864 föddes journalisten Nellie Bly som använde sig av Wallraffteknik långt innan den ens var uppfunnen. Hon spelade sinnesjuk för att från insidan beskriva mentalvården och hon levde också undercover en tid för att beskriva livet i slummen.

5 maj 1882 föddes Sylvia Pankhurst som tillsammans med sin syster Christabel och mor Emmeline Pankhurst grundade engelska Suffragettrörelsen. Sylvia slutade sina dagar som rådgivare till Kejsare Haile Selassi i Etiopien och fick en etiopisk statsbegravning när hon dog 1960.

5 maj 1911 föddes Pritilata Waddedar, bengalisk revolutionär som med vapen kämpade mot det britterna.

Döda

5 maj 1198 dog Sofia av Minsk, Danmarks drottning 1157–1182, gift med Valdemar den store

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s