4 maj

Händelser

4 maj 1471 förlorade Margareta av Anjous styrkor slaget vid Tewkesbury under Rosornas krig och stoppade Lancasters hopp att återfå tronen. Margareta var gift med Henrik VI och drottning av England mellan 1445-1461 och 1470-1471. När hennes make avsattes kämpade hon för att återta tronen och lyckades under en kort period att få honom återinsatt.

4 maj 1847 gjorde svenska operasångerskan Jenny Lind sin debut i London på Her Majesty’s Theatre där drottning Viktoria såg henne uppträda som Alice i Meyerbeers opera Robert le Diable. Recensionen dagen efter löd: “we never witnessed such a scene of enthusiasm as that displayed last night on the occasion of Mademoiselle Jenny Lind’s début”.

4 maj 1884 beordrade en tågkonduktör på Charleston Railroad journalisten Ida B. Wells att flytta från den första-klassvagn hon satt i, till den överfulla rökvagnen, eftersom hon var afroamerikan. Wells vägrade och släpades ut från vagnen av tre män. Efteråt skrev Wells artiklar om händelsen och anlitade en advokat för att stämma tågbolaget för rasdiskriminering. En lag mot detta hade stiftats 1875 även om domstolarnas tolkning av lagen innebar att bolagen tilläts rassegregera passagerare.

4 maj 1974 nådde en grupp japanska kvinnor toppen av berget Manaslu i Nepal och blev därmed de första kvinnorna att klättra över 8000 meter

4 maj 1979 blev Margaret Thatcher som första kvinna vald till premiärminister i Storbritannien

4 maj 1991 vann Carola Eurovision Song Contest i Rom med låten Fångad av en stormvind.

Födda

4 maj 1749 föddes Charlotte Turner Smith, engelsk poet som återupplivandet av den engelska sonetten och etablerade den gotiska romanen.

4 maj 1902 föddes svenska skådespelerskan Mona Mårtensson som medverkade i både stum- och talfilmer samt vid teatern. Hon var bland annat med i Mauritz Stillers klassiska filmatisering av Selma Lagerlöfs “Gösta Berlings saga”.

4 maj 1907 föddes Mary Hallaren, amerikansk soldat som basade över Women’s Army Corps och mottog många militära utmärkelser.

4 maj 1925 föddes Ruth First, sydafrikansk akademiker och anti-apartheidaktivist som kom att mördas av den sydafrikanska polisen. Hon var en  medlem av det sydafrikanska kommunistpartiet och en av ledarna för 1950-talets uppror och protester mot rassegregering och Apartheid. Hon drabbades av hårda restriktioner och trakasserier från den sydafrikanska staten och hon dömdes för landsföräderi. I mitten av 1960-talet lämnade hon landet och fortsatte kampen mot apartheid i exil från olika platser i Europa och Afrika. 1982 mördades hon då en brevbomb skickades till universitetet i Maputo där hon arbetade.

4 maj 1929 föddes skådespelerskan och modeikonen Audrey Hepburn.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s