Jenny Lind – den svenska näktergalen

Innehåller sponsrade länkar

Vem var hon den där kvinnan som brukade synas på de gamla 50-kronorssedlarna? Jenny Lind – den svenska näktergalen – hon som brukar kallas för Sveriges första superstjärna som med sin röst tog sig fram i både Europa och Amerika.

Det råder lite av en Jenny Lind-feber nu. I år är det 200 år sedan som den fattiga och mer eller mindre föräldralösa flickan föddes. Flera artiklar, poddar och reportage i både svensk och internationell media, har gjorts om Jenny Lind i år och det har även skapats musik inspirerad av henne. Så var det även under hennes egen tid då musik, litteratur och föreställningar skapades med henne som inspiration. Det fanns en mediahype runt henne som skapade en persona och en bild av henne som kanske inte helt överensstämmde med verkligheten.

Allt detta och lite till kan ni läsa om i den nya biografin Näktergalen, skriven av musikvetaren Ingela Tägil. Jag har ni äntligen haft tid att läsa den och är mycket gripen av det porträtt som Tägil tecknar. Boken utgår från tre historier; den om det oäkta fosterbarnet Jenny, den om mediapersonen/produkten Jenny Lind och den om den förtrollande rösten, som vävs ihop till en heltäckande historia. Att Tägil själv är musikvetare bidrar mycket till att ge även ett musikbaserat porträtt och förklaringar till varför hon blev så stor. Det är ju faktiskt ingen nu levande person som vet hur hon lät men med Tägils målande beskrivningar kan vi ändå få en bild av vad publiken kunde få höra när Jenny Lind stod på scen. Bokus Adlibris

Tips om du vill veta mer om Jenny Lind:
P3 Historia
Stil i P1
P2 dokumentär
UR Samtiden – rivaliserande divor
Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Jenny Lind – Den animerade berättelsen på SVT

Magasinet Opus om Jenny Lind – läs på Readly

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s