Födelsedag 4 november – Agda Rössel

Innehåller sponsrade länkar

4 november 1910 föddes Agda Rössel, dotter till en järnvägstjänsteman, i Kilvo utanför Gällivare.

Hon utbildade sig i Stockholm och engagerade sig både fackligt och politiskt i det socialdemokratiska partiet. Under andra världskriget arbetade hon som beredskapskonsulent i Stockholms arbetsnämnd samtidigt som hon satt i TCO:s styrelse. Efter kriget gjorde hon karriär som chef inom Arbetsmarknadsstyrelsen.

Under tiden som FN-ambassadör arbetade hon bland annat för avskaffat dödsstraff, för flyktingmottagande och mot kvinnlig omskärelse. Hon gjorde en fantastisk klassresa från arbetarklassen in i den diplomatiska världen då hon 1952 tog plats i FN:s generalförsamling. Hon var då en av de kvinnor som nått karriärmässigt längst inom FN. Senare, 1958, utsågs hon till Sveriges ambassadör i FN och därmed den första kvinnan på en sådan post i världen.

Hon var mycket engagerad i arbetet med de mänskliga rättigheterna och var vän med Eleanor Roosevelt bland andra.

Hon var också engagerad i flyktingfrågan som var mycket aktuell i efterkrigstiden. Om flyktingpolitik sa hon 1958  ”En linje i svensk flyktingpolitik som jag personligen är mycket tacksam för är att vi aldrig splittrar familjer”.

Förra året utkom en fin biografi över Agda skriven av Elin Jäderström
“Hennes excellens Agda Rössel – från banvaktsstugan till FN-skrapan” I boken får vi också ta del av hur hon balanserade livet som pionjärdiplomat, elegant yrkeskvinna och mamma.

Boken finns på Bokus.com både som inbunden och pocket.

För den som föredrar att lyssna på boken så går det att göra på Nextory, där den också finns som e-bok!