19 juli

Händelser

19 juli 1553 arresterades Jane Grey och avsattes som drottning av England efter nio dagar på tronen. Maria I blev därmed ny drottning. Maria regerade till sin död 5 år senare. Hon var katolik och blev känd för sin grymhet mot religiösa motståndare och kallades Blodiga Maria.

19 juli 1848 inleddes en 2 dagar lång konferens om kvinnors rättigheter i Seneca Falls, New York. 300 personer deltog och resultatet av konferensen blev en deklaration som bla krävde rösträtt för kvinnor. Konferensen blev senare årligen återkommande.

19 juli 1946 testfilmades Marilyn Monroe för första gången i en tyst färgfilmssekvens som gav henne filmkontrakt.

19 juli 1966 gifte sig 21-åriga Mia Farrow med 50-åriga sångaren Frank Sinatra i Las Vegas

Födda

19 juli 1868 föddes Florence Foster Jenkins, amerikansk amatörsopran som arrangerade välbesökta föreställningar med sig själv i huvudrollen. En sann inspiration för att följa sin passion! 2016 kom en film om henne med Meryl Streep i huvudrollen.

19 juli 1901 föddes Margit Hall, svensk arkitekt i Sankt Petersburg. Hon var den första kvinnliga arkitekt som utexaminerades från Chalmers tekniska institut där hon tog examen 1922. Hon arbetade senare med på Göteborgs stad och med möbeldesign. Hon avled i cancer 1937.

Döda

19 juli 1543 dog Mary Boleyn, brittisk adelsdam och syster till Anne Boleyn.

19 juli 1692 avrättades Rebecca Nurse, Susannah Martin, Elizabeth Howe, Sarah Good och Sarah Wildes i häxprocesserna i Salem Massachusetts.

19 juli 1889 sköts cirkusartisten Elvira Madigan 21 år, av pojkvännen Sixten Sparre som därefter tog sitt eget liv. Länge sågs historien som en romantisk saga som slutar med att de båda älskande dör tillsammans. Kanske var historien mörkare än så?
Sparre och Madigan brevväxlade en längre tid innan de rymde tillsammans. Sparre hade då hotat att ta livet av sig om Madigan inte följde honom vilket gjorde att hon fick ett nervsammanbrott. Kanske var det kärlek, kanske var det manipulation. Utgången var i vilket fall tragisk.

19 juli 1943 dog Jekaterina Budanova, sovjetisk stridspilot, då hennes plan störtade efter beskjutning. Hon hade tidigare vunnit många svåra luftstrider och bland annat belönats med Röda stjärnans orden.

19 juli 1965 tog sydafrikanska poeten Ingrid Jonker sitt liv, 31 år gammal

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s