30 december

Händelser

30 december 1610 avslöjades Elizabeth Báthory, ungersk grevinna och historiens värsta kvinnliga seriemördare. Hon dömdes för 100-tals mord. Hon och några medhjälpare hade under flera år lurat unga kvinnor till Bathorys slott där de torterades och tömdes på blod. Blodet använde Barthory till att bada in. Hon trodde att det skulle göra henne vackrare och få ljusare hy. Upptäckten kom efter att en kvinna lyckats fly och kunde hämta hjälp. Medhjälparna dömdes till döden, adliga Barthory till husarrest

30 december 1790 höll Etta Palm d’Aelders, nederländsk feminist ett tal inför en grupp ledande revolutionärer i Paris med titeln “Om orättvisa lagar till mäns förmån på bekostnad av kvinnor” som lyfte att kvinnor borde få ökade politiska rättigheter. Frågan föll dock i skymundan av andra rättighetsfrågor i samband med franska revolutionen.

30 december 1816 gifte sig Frankenstein-författarinnan Mary Godwin, dotter till Mary Wollstonecraft, med poeten Percy Bysshe Shelley.

30 december 1887 överlämnades en namninsamling underskriven av mer än en miljon kvinnor till Storbritanniens Drottning Viktoria. Insamlingen krävde att pubar skulle hållas stängda på söndagar för att männen inte skulle dricka upp sina löner. Denna händelse och den rörelse som uppstått kring den blev senare en bas för rösträttsrörelsen i England och många av de tidiga suffragetterna var också aktiva inom nykterhetsrörelsen.

30 december 1919 antogs de första kvinnorna i Storbritannien som advokatstudenter till Lincoln’s Inn i London.

30 december 1994 attackerades två abortkliniker i Boston, USA, av en man som sköt två kvinnor till döds och skadade ett 10-tal personer.Gärningsmannen hade agerat ensam men i början av 1990-talet utsattes många abortkliniker i USA för en våg av attacker, bomber och vandalism

Födda

30 december 1855 föddes Katharine Jeannette Bush, amerikansk zoolog och författare som 1901 blev första kvinna att ta doktorsexamen från Yale University.

30 december 1888 föddes Honoria Acosta Sison, filippinsk gynekolog som 1909 blev den första kvinnliga läkaren i Filippinerna då hon tog examen från Women’s Medical College of Pennsylvania. Hon forskade bland annat på hur tropiskt klimat påverkar graviditet i tidigt skede.

30 december 1923 föddes västerbottniska författaren Sara Lidman i Missenträsk. 1953 debuterade hon med romanen Tjärdalen

30 december 1930 föddes kinesiska forskaren Tu Youyou, som 2015 fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin för upptäckter om ny terapi mot malaria

30 december 1930 Birgitta Svanberg, Lärare, litteraturforskare, feminist

Döda

30 december 1913 Sofia av Nassau, Drottning av Sverige, filantrop

30 december 1934 Gertrud Månsson, Politiker, fackligt aktiv, kvinnosakskvinna

30 december 1995 Katarina Taikon, Författare, samhällsdebattör, medborgarrättsaktivist

One-Time
Monthly
Yearly

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe!

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

30.00 Skr
90.00 Skr
600.00 Skr
30.00 Skr
90.00 Skr
600.00 Skr
30.00 Skr
90.00 Skr
600.00 Skr

Or enter a custom amount

Skr

Alla bidrag är väldigt uppskattade! Du kan också swisha till 070-6932416

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Bjud på en kaffe!Bjud på en kaffe!Bjud på en kaffe!
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s