5 april

Händelser

5 april 1614 gifte sig powhatan-prinsessan Matoaka, kallad Pocahontas, med kolonisatören John Rolfe. De hade träffats när Pocahontas kidnappats av britterna. Både brittiske guvernören och hennes far godkände äktenskapet. I samband med vigseln fick hon sitt kristna namn Rebecca.

5 april 1922 godkändes “American Birth Control League” (föregångare till Planned Parenthood) och dess verksamhet av staten New York. Innan dess var preventivmedelsupplysning olagligt. Organisationen hade året innan grundats av sexualupplysaren och aktivisten Margaret Sanger.

Födda

5 april 1692 föddes franska skådespelaren Adrienne Lecouvreur som införde en mer naturalistisk spelstil och inspirerade upplysningsförfattarna

5 april 1761 föddes Sybil Ludington, amerikansk krigshjälte fr frihetskriget som genom en lång nattritt lyckades varna för antågande britter

5 april 1908 föddes Bette Davis, amerikansk skådespelare som under 48 år som aktiv medverkade i 101 filmer. Hon vann två Oscars och var nominerad ytterligare nio gånger.

5 april 1938 föddes Lourdes Casal, kubansk poet och aktivist. Hon var född och uppvuxen i Havanna och engagerade sig i de revolutionära rörelserna mot Batista-regimen men kom att vända sig emot revolutionärerna när deras kommunistiska ideologi och kopplingar blev tydligare. Hon lämnade Kuba 1962 och levde sedan i exil i USA där hon hade en akademisk karriär paraellt med att hon skrev och gav ut poesi. 1973 blev hon den första flyktingen från Kuba som återvände till landet. Hon spenderade några månader där för att försöka inleda dialog mellan den kubanska regimen och den kubanska diasporan av politiska flyktingar.

Döda

5 april 1992 sköts och dödades fredsaktivisterna Suada Dilberovic och Olga Sučić på Vrbanjabron i Sarajevo under en stor fredsdemonstration. De anses vara de två första dödsoffren under belägringen av Sarajevo under Bosnienkriget.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

2 thoughts on “5 april

 1. The goal of the synod on synodality

  is to force us to remain silent when we’re told obvious lies and even worse, to repeat the lies ourselves.

  To assent to obvious lies, like this one from Cardinal Hollerich, is to become evil oneself

  I won’t do it pic.twitter.com/6fPFW8uRKh

  — Nick Donnelly (@ProtecttheFaith) April 5, 2023

  Like

 2. Pingback: 5 april — Kvinnohistoria – Webbplatsrubriksuzana monika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s