17 februari

Händelser

17 februari 2006 besegrade Damkronorna USA i OS-semifinalen. Det var första gången de vann över USA i ett mästerskap och första gången de tog sig till OS-final.

Födda

17 februari 624 föddes Wu Zetian, Kinas enda officiellt erkända kvinnliga kejsare, monark och regerande kejsarinna.

17 februari 1821 föddes Lola Montez, irländsk äventyrslysten dansös som turnerade runt i världen och förförde med sin spanska dans.

17 februari 1850 föddes Ann Margret Holmgren, svensk författare och feminist som bl a reste landet runt och talade för kvinnlig rösträtt.

17 februari 1877 föddes schweiziska upptäcktsresande författaren Isabelle Eberhardt, som bl a levde som mansklädd nomad i Nordafrikas öknar.

17 februari 1877 föddes Isidora Sekulić, serbisk författare, översättare, konstkritiker och feminist kallad Serbiens första kvinnliga författare.

17 februari 1896 föddes Marie Thomas, indonesisk läkare som 1922 blev den första kvinnan att utbildas till läkare i landet. Hon specialiserade sig senare inom gynekologi och obstetrik och blev den första i landet med specialistkompetens på området. Hon startade också utbildning för barnmorskor i Bukittinggi på Sumatra 1950 som var en av få liknande utbildningar i landet vid tiden.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s