10 oktober

Händelser

10 oktober 1866 meddelade rösträttsledaren Elizabeth Cady Stanton att hon kandiderade till amerikanska kongressen i New Yorks 8:e distrikt. Trots att kvinnor, enligt lag, inte var valbara fick hon 24 av 22026 röster i valet i november samma år.

10 oktober 1903 bildade brittiska suffragetten Emmeline Pankhurst organisationen Women’s Social and Political Union. De kampanjade för kvinnors rättigheter med demonstrationer och senare med våld under mottot “Deeds not words”.
Många av organisationens medlemnar fängslades och hungerstrejker i fängelserna användes som ett sätt att protestera

10 oktober 1975 gifte sig hollywoodstjärnan Elizabeth Taylor, i smyg, med ex-maken Richard Burton, under en safaritur i Botswana. Deras första äktenskap varade i 10 år men detta andra äktenskap höll bara i 9 månader.

Födda

10 oktober 1830 föddes Isabella II, regerande drottning av Spanien från 1833 till 1868 då hon avsattes.

10 oktober 1832 föddes Carolina Christiansson, svensk museiarbetare och konservator som var verksam vid Uddevalla Museum (numera @bohuslans_museum ) mellan 1864-1912. Hon fick tjänsten som konservator på det nyöppnade museet efter att hennes make, som haft tjänsten innan henne, hastigt avlidit. Förutom att preparera och stoppa upp olika djur och fiskar i museets samlingar så var hon också värdinna och tog emot besökare på museet och skötte det mesta av verksamheten.

10 oktober 1898 föddes Dorothy Ferebee, amerikansk läkare och medborgarrättsaktivist. Hon tog sin läkarexamen 1924 och ägnade stor del av sin aktiva yrkesbana åt att förbättra hälsan hos den afroamerikanska befolkningen.

10 oktober 1911 föddes brittiska journalisten och krigskorrespondenten Clare Hollingworth som var först att rapportera om Andra världskrigets utbrott.

Döda

10 oktober 1966 avled den franska läraren Louise Thuliez, 84 år gammal. Hon var en del av ett nätverk som räddade brittiska soldater som fastnat bakom fiendelinjen under första världskriget.

10 oktober 1976 dog Silvana Armenulić, bosnisk folkmusiker och skådespelare i en bilolycka.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s