28 september

Händelser

28 september 1888 bildades Kvinnliga arbetarförbundet i Malmö, en av de första kvinnoföreningarna inom arbetarrörelsen I Sverige. Föreningen bildades vid ett välbesökt möte som Malmö socialdemokratiska förening bjudit in till. Nils Wessel, ordförande i socialdemokratiska föreningen, öppnade mötet och uppmanade mötet att utse två ordföranden, en manlig och en kvinnlig men i protokollet från mötet står att “ingen kvinna ville åtaga sig [ordförandeskapet]” där och då. Ca 80 kvinnor hade infunnit sig till mötet och flera talare framträdde på mötet, bland andra Elma Sundqvist och Sofia Vestdahl. 42 kvinnor tecknade medlemskap i den nya föreningen och en kommitté för att ta fram nya stadgar utsågs. Dessa antogs vid ett möte den 16 oktober och två veckor senare valdes en styrelse för föreningen. Elma Sundqvist blev styrelsen ordförande och i styrelsen fanns även Mathilda Jakobsson och Sofia Vestdahl med flera. En annan tongivande kvinna i föreningen var Maria Osberg som senare övertog ordförandeposten. Hon stod för en mer anarkistisk inriktning för föreningen och en kamp mellan den mer socialdemokratiska inriktningen, som Elma Sundqvist stått för, och den mer anarkistiska som Osberg stod för, tycks ha gjort att föreningen tappade fart och upplöstes i början av 1890-talet.

28 september 1945 hade filmen “Mildred Price” med Joan Crawford i huvudrollen premiär. Hon fick senare en Oscar för insatsen.

28 september 1948 höll Eleanor Roosevelt tal för deklarationen om mänskliga rättigheter som hon kallade “Magna Carta of all men everywhere”

28 september 1968 meddelade Janis Joplin att hon lämnat bandet “Big Brother & Holding Co” för att inleda en solokarriär.

Födda

28 september 1867 föddes Ellen Kleman, svensk publicist, främst känd som redaktör för tidskrifterna Dagny 1908–1913 och Hertha 1914–1932

28 september 1874 föddes Ninni Kronberg, svensk självlärd näringsfysiolog och uppfinnare. 1933 uppfann Ninni Kronberg en metod för att producera mjölkpulver vilket löste problemet med att lagra färsk mjölk och att kunna exportera svensk mjölk till andra länder.

28 september 1934 föddes Brigit Bardot fransk skådespelerska och sångerska som slog igenom stort under 50- och 60-talet

28 september 1947 föddes Hasina Wajed, bangladeshisk politiker och landets premiärminister 1996-2001 och 2009 till idag.

Döda

28 september år 29 dog romerska kejsarinnan Livia Drucilla 69 år gammal. Hon var först gift med Tiberius Claudius Nero och fick sönerna Tiberius och Drusus. Hon gifte senare om sig med kejsar Augustus men de fick inga gemensamma barn.

28 september 1213 mördades Gertrud av Meran, drottning av Ungern. Hon hamnade i konflikt med adeln när hon gynnat sina släktingar i Tyskland.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s