3 mars

Händelser

3 mars 724 abdikerade kejsarinnan Genshō från Japans tron till förmån för sin brorson kejsar Shōmu. Genshō hade regerat sedan 715 då hon övertog tronen från kejsarinnan Gemmei.

3 mars 1875 uruppfördes operan Carmen på Opéra-Comique. Titelrollen spelades av mezzosopranen Célestine Galli-Marié. Premiärpubliken chockades av operans skamlösa innehåll och den socialrealistiska miljön.

3 mars 1912 bildades Katolska ligan för kvinnors rösträtt i Belgien som drev fram det förslag om rösträtt som lyftes i parlamentet 1913.

3 mars 1913 tågade ett demonstrationståg för kvinnors rösträtt med tusentals kvinnor genom Washington på president Wilsons installationsdag. Demonstrationen organiserades av Alice Paul och Lucy Burn som lyckats samla de flesta kvinnorättsorganisationerna till demonstrationen. Längst fram i tåget red arbetsrättsjuristen och aktivisten Inez Milholland, dramatiskt klädd i vitt, på en vit häst. Demonstrationståget mötte motstånd från grupper av män som trakasserade deltagarna längs marschvägen. 200 personer fick söka vård för skador. En mänsklig kedja bildades för att skydda tåget, vilket stoppade de arga och våldsamma motståndarna och demonstrationen kunde fortsätta.

3 mars 2005 blev labourpolitikern Margaret Wilson vald till talman i Nya Zeelands parlament som första kvinna på posten. Med detta inleddes en period, fram till augusti 2006, där landets alla högsta officiella ämbeten var tillsatta av kvinnor.

Födda

3 mars 1917 föddes Samira Moussa, egyptisk kärnfysiker som bland annat forskade om hur strålning kunde användas i medicinska behandlingar. Hon arrangerade också fredskonferensen Atomic Energy for Peace där forskare samlades kring hur riskerna med kärnkraften skulle minimeras.

Döda

3 mars 1996 dog Marguerite Duras, fransk författare, dramatiker, manusförfattare och regissör. Hon blev 81 år gammal.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s