2 februari

Händelser

2 februari 1388 valdes drottning Margareta till regent i Norge. Hon hade redan i praktiken regerat landet i 6 mån efter att hennes son Olof dött. Genom kontakter med missnöjda svenska stormän kunde hon också utropa sig till Sveriges drottning i opposition mot kung Albrekt. När hon senare regerade Danmark, Norge och Sverige initierade hon en union mellan de tre länderna, Kalmarunionen.

2 februari 1901 begravdes Storbritanniens drottning Victoria efter 63 år på tronen. Enligt hennes egna instruktioner fick hon en militär begravning då hon var arméns ledare. Hon var klädd i vitt med sin brudslöja och begravdes bredvid sin älskade Albert.

2 februari 1987 avgick Centerpartiets ledare Karin Söder på grund av sjukdom. Hon hade 1985 blivit Sveriges första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti.

Födda

2 februari 1841 föddes läkaren Sarah Ann Hackett Stevenson som 1876 blev den första kvinnan att bli medlem i American Medical Association.

2 februari 1882 föddes Hilma Hofstedt, svensk politiker och agitator. På 1910-talet var hon aktiv i flera anarko-syndikalistiska föreningar. Efter kommunistiska partiets bildande anslöt hon sig och 1922 blev hon invald i Halmstads stadsfullmäktige som första namn på listan.

2 februari 1905 föddes Ayn Rand, ryskfödd amerikansk författare och filosof med främsta verken “Urkällan” samt “Och världen skälvde”.

Döda

2 februari 1592 dog Ana de Mendoza de la Cerda, spansk inflytelserik aristokrat inspärrad av kung Filip II för inblandning i olika intriger. Hon bar ögonlapp då hon hade förlorat sitt ena öga när hon i unga år tränade fäktning. Hon sågs som en av Spaniens största skönheter.

2 februari 1915 dog den brittiska konstnären Eloise Harriet Stannard 86 år gammal. Hon är mest känd för sina stilleben, ofta exotiska frukter målade mot monokroma bakgrunder i naturligt ljus med insekter eller andra små detaljer.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s