23 augusti

Händelser

23 augusti 1838 tog de första tre studenterna examen från Mount Holyoke Female Seminary, ett av de första universiteten för kvinnor i USA.

23 augusti 1902 startade Fannie Merrit Farmer en matlagningsskola för hemmafruar i Boston som lärde ut både näringslära och kulinarisk kokkonst. Fannie Merrit Farmers kokbok, med recept från skolan, blev senare en standardkokbok i USA och en av de första att använda standardmått

23 augusti 1941 anlände amerikanska spionen Virginia Hall till Frankrike dit hon skickats på uppdrag av brittiska SOE (Special Operations Executive). SOE organiserade sabotage, gav understöd till motståndsrörelser och samlade information bakom fiendens linjer.
Virginia Hall hade som uppdrag att ge stöd till och samordna motståndsrörelsen i Vichy, Toulouse och Lyon. Hon kunde röra sig i landet under täckmanteln att hon var korrespondent för New York Times. I 15 månader kunde hon arbeta undercover innan hon blev tvungen att fly landet då tyskarna hade upptäckt henne.
Hon återvände senare 1944 och fortsatte sitt arbete med motståndsrörelsen. Efter kriget fick hon flera utmärkelser av både den franska och den engelska regeringen.

Lite kuriosa är att hon fick öknamnet “den haltande damen” av tyskar då hon hade en träprotes efter att hon tvingats amputera ett ben i ungdomen då hon råkat skjuta sig själv i benet. Hon kallade träbenet för Cuthbert vilket skapade missförstånd med den brittiska SOE-ledningen då hon vid något tillfälle sagt till dem att hon hoppades att Cuthbert inte skulle ställa till problem vid en eventuell flykt från Frankrike och fått svaret att om Cuthbert ställde till problem så fick hon eliminera honom…!

23 augusti 1973 togs bankanställda Birgitta Lundblad, Elisabeth Oldgren, Kristin Enmark och Sven Säfström som gisslan i Kreditbanken på Norrmalmstorg. Detta drama gav namn till det psykologiska fenomenet “Stockholmssyndromet” där gisslan sägs börja sympatisera med gärningsmännen

23 augusti 2006 lyckades österrikiska 18-åringen Natascha Kampusch rymma efter att ha suttit fången hos sin kidnappare i åtta år.

Födda

23 augusti 1836 föddes Marie Henriette av Österrike, drottning av Belgien och gift med Leopold II.

23 augusti 1847 föddes Sarah Frances Whiting, amerikansk framstående fysiker, astronom och professor. Hon var en kvinnlig akademisk pionjär som bl a grundade fysikinstutitionen på Wellesley College och hon var lärare till många andra framstående fysiker.

Döda

23 augusti 1849 hängdes Rebecca Smith för att ha mördat 8 av sina 11 barn. Sista kvinnan i UK som avrättades för mord på egna barn.

23 augusti 1949 dog Helen Churchill Candee 90 år, amerikansk journalist, feminist, geograf och överlevare från Titanics förlisning

Sidan är under uppbyggnad och kommer att fyllas på allt eftersom. Du hittar alla datum under respektive månad i menyn. Du kan följa @kvinnohistoria på Twitter och Instagram.

Tipsa gärna om intressanta händelser på specifika datum genom kontaktsidan eller DM på Instagram eller Twitter

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s