20 maj

Händelser

20 maj år 491 gifte sig bysantinska kejsarinnan Ariadne med Anastasius I som hon som änkekejsarinna utsett till den nye kejsaren.

20 maj 1782 började Deborah Sampson tjänstgöra i den amerikanska kontinentalarmén under namnet “Robert Shirtliff”. Hon hade även tidigare försökt ta värvning i armén utklädd till man men då blivit påkommen. Som Robert Shirtliff tjänstgjorde hon i 18 månader.
Hon deltog i flera strider och sårade svårt vid ett tillfälle då hon blev skjuten i benet med två kulor (den ena grävde hon själv ut med en pennkniv) efter 1,5 år blev hon påkommen som kvinna. Hon avskedades dock utan reprimand och uppskattades för den tid hon tjänat i armén.

20 maj 1867 lade drottning Viktoria grundstenen till konserthuset Royal Albert Hall i stadsdelen South Kensington i London som byggdes till minne av hennes make prins Albert som dött 1861. Royal Albert Hall invigdes senare under pompa och ståt 1871.

20 maj 1932 startade Amelia Earhart sin Lockheed Vega 5b från Harbour Grace, Newfoundland för att som första kvinna soloflyga över Atlanten. Samma dag 5 år innan hade Charles Lindbergh gjort den första soloflygningen någonsin över Atlanten.

20 maj 1933 anlände filmstjärnan Marlene Dietrich till Paris där hon möttes av ett stort uppbåd av journalister och fotografer. Ryktet var att polischefen i Paris bett henne lämna staden om hon tänkt komma klädd i byxor, vilket hon också gjorde, till fotografernas förtjusning. Vid besöket i Paris köpte Dietrich dessutom ett flertal smokingar, ett plagg som dittills varit reserverat för herrar.

Födda

20 maj 1825 föddes Antoinette Blackwell Brown, amerikansk präst, slaverimotståndare och kvinnorättskämpe som 1853 blev den första kvinnan i USA att ordineras till präst. Hon var också svägerska till Elisabeth Blackwell, USA:s första kvinnliga läkare.

20 maj 1882 föddes Sigrid Undset, norsk författarinna och mottagare av Nobelpriset i litteratur 1928. Hennes historiska romantriologi om Kristin Lavransdatter blev hennes största framgång.

20 maj 1946 föddes Cherilyn Sarkisian, amerikansk sångerska och skådespelerska med artistnamnet Cher.

Döda

20 maj 1880 dog Ana Néri, Brasiliens första sjuksköterska, 65 år gammal. Hon var hyllad för sitt frivilligarbete under Trippelallianskriget. Kriget som stod mellan Paraguay och Trippelalliansen – Brasilien, Argentina och Uruguay – sägs vara det blodigaste i Sydamerikas historia. Ana Néri hade vid 29 års ålder blivit änka med tre söner. När kriget bröt ut 1865 och alla hennes söner blev inkallade till armén skrev hon till myndigheterna och bad om att få följa trupperna och erbjöd att ta hand om sårade. Det var ett sätt för henne att få vara närmre sin familj. Tillsammans med nunnor arbetade hon vid ett sjukhus som tog emot mer än 6000 sårade soldater under kriget. Hon grundade också en sjuksköterskestation i Paraguays då ockuperade huvudstad. Efter kriget adopterade hon och tog med sig fyra föräldralösa barn från Paraguay. Hon fick flera utmärkelser och livslång pension som hon använde till att driva mer välgörenhetsarbete.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s