19 maj

Händelser

19 maj 1499 ingicks fullmaktsäktenskap mellan spanska prinsessan Katarina av Aragonien och den engelske kronprinsen Arthur. Efter att Arthur dog 1502 bortlovades hon till hans bror, hertig Henrik av York, den blivande kung Henrik VIII.

19 maj 1568 arresterades den skotska drottningen Maria Stuart bl a för att ha ingått i en komplott för att mörda drottning Elisabet I.

19 maj 1836 kidnappades 8-åriga flickan Cynthia Ann Parker av comancheindianer tillsammans med sin lillebror och två andra kvinnor. Hon levde tillsammans med comacherna i 24 år, gifte sig med en av deras ledare och blev sedemera mor till den siste hövdingen Quanah Parker.

19 maj 1919 offentliggjorde Eglantyne Jebb grundandet av den nya organisationen Rädda Barnen i London. Organisationen startade då det kommit alarmerande nyheter om att tre miljoner barn i Europa svalt på grund av handelsblockaden efter första världskriget. Eldsjälen Eglantyne Jebb höll föredrag, spred appeller och delade ut flygblad, med målet att häva blockaden och sätta in humanitär hjälp. Inget barn skulle lida oförskyllt, inte heller på fiendesidan.

19 maj 1930 fick vita kvinnor i Sydafrika rösträtt.

19 maj 1962 sjöng Marilyn Monroe “Happy Birthday, Mr. President” för John F Kennedy på Madison Square Garden

Födda

19 maj 1948 (även om hon själv hävdat 1952) föddes skådespelerskan och sångerskan Grace Jones i Spanish Town, Jamaica.

Döda

19 maj 1536 avrättades Anne Boleyn, Englands drottning, genom halshuggning på Towern i London dömd för äktenskapsbrott, förräderi och incest.

19 maj 1994 avled Jacqueline Kennedy Onassis i cancer 64 år gammal

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s