18 maj

Händelser

18 maj 1152 gifte sig Eleonora av Akvitanien med engelske kungen Henrik II. Hon blev mor till Rickard Lejonhjärta och Johan utan land. Hon var först gift med den franske kungen Ludvig VII och sedan med Henrik II. Hon kallades den rikaste och mäktigaste kvinnan i Europa.

18 maj 1926 försvann/kidnappades radioevangelisten Aimee Semple McPherson vid Venice Beach i Kalifornien. Kidnappningen blev ett nationellt mediaspektakel och Aimee hittades några veckor senare i Mexico. Då vissa ifrågasatte kidnappningen åtalades Aimee för bedrägeri och en lång och uppmärksammad rättegång hölls innan hon friades.

18 maj 1940 arresterades anarkistiska aktivisten Mollie Steimer av fransk säkerhetspolis. Hon hade tidigare flytt Nazitysklands förtryck. Hon placerades i interneringslägret Gurs i södra Frankrike men lyckades fly några veckor senare och smugglades vidare till Mexico.

18 maj 1953 blev piloten Jackie Cochran den första kvinna att spränga ljudvallen

18 maj 1991 blev 27-åriga Helen Sharman den första brittiska astronauten att resa till rymden.

18 maj 1991 blev biokemisten Gertrude B Elion den första kvinnan att väljas in i National Inventors Hall of Fame. Under sitt liv hann hon framställa många mediciner för behandling av bl a leukemi, malaria, AIDS, gikt och avstötning av transplanterade organ. År 1988 fick hon Nobelpriset.

Födda

18 maj 1852 föddes Gertrude Käsebier amerikansk mästarfotograf med stilbildande porträtt som bland annat fotograferade mödrar, döttrar och arbetande kvinnor

18 maj 1874 föddes Madeleine Pelletier, fransk läkare, anarkist och feminist som drev frågor om sociala reformer för kvinnors rättigheter. Hon lyfte abortfrågan offentligt som en viktig del av kvinnors rätt till sina egna kroppar. Hon utförde även aborter på sin egna klinik.

18 maj 1887 föddes Jeanie MacPherson, skådespelerska, manusförfattarinnan och pionjär under filmkonstens barndom.

Döda

18 maj 1910 dog polska författaren Eliza Orzeszkowa, 68 år gammal. Hon skrev ofta om kvinnoöden och hon var också aktiv inom folkbildning och kvinnorörelsen. Hon var nominerad till ett av de tidiga nobelprisen i litteratur.

18 maj 1997 dog amerikanska barnskådespelerskan Bridgette Andersen av en heroin- och alkoholöverdos endast 21 år gammal

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s