17 maj

Händelser

17 maj 1590 kröntes Anna av Danmark till drottning av Skottland. 1603, när Elisabet I dog, blev hon även Englands drottning. Hon och hennes make Jacob I levde länge skilda liv med egna hov. En vårdnadstvist om sonen Henry pågick också i nästan 20 år tills sonen dog. Hon var känd för att hålla maskerader och uppträdde själv offentligt tillsammans med andra kvinnor i teaterpjäser vilket var uppseendeväckande vid tiden.

17 maj 1862 öppnade Hilda Petrini ett urmakeri på Götgatan 20 i Stockholm. Hilda var Sveriges första kvinnliga hantverksmästare. Hennes verksamhet blev framgångsrik och rekommenderades av hennes kunder

17 maj 1863 publicerar författarinnan Rosalía de Castro den första boken som skrivits på det galiciska språket

17 maj 1990 togs homosexualitet bort från WHO:s lista över sjukdomar och erkändes som ett normaltillstånd.

Födda

17 maj 1768 föddes Caroline av Braunschweig, Storbritanniens drottning från 1820 gift med kusinen Georg IV. Caroline var drottning under en kort period och fråntogs titeln efter att hon dömts för äktenskapsbrott. Caroline beskrevs som modig, alltför uppriktig, i avsaknad av takt och slarvig med sitt utseende. Hon var dock mer populär än sin make. Paret levde skilda liv och hade också konflikter om vem som skulle uppfostra deras dotter Charlotte som Caroline sällan fick träffa. Jane Austen skrev “Stackars kvinna. Jag ska stödja henne så länge jag kan, därför att hon är en kvinna, och för att jag avskyr hennes man.”Hon hade ett längre förhållande med sin tjänare Pergami och reste runt med honom i Europa efter Napoleonkrigens slut

17 maj 1911 föddes skådespelerskan Maureen O’Sullivan som spelade Jane i Tarzan-filmerna och var mamma till Mia Farrow

17 maj 1918 föddes Birgit Nilsson, svensk operasångerska och internationell superstjärna!

Döda

17 maj 1943 dog tyska lesbiska feministen Johanna Elberskirchen, 79 år gammal. Hon fokuserade på kvinnors sexualitet och homosexuellas rättigheter men aktivistkarriären tog slut när nazisterna tog makten 1933. Hennes urna sägs ha smugits in i livskamraten Hildegard Moniacs grav.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s