10 maj

Händelser

10 maj 1610 kröntes Maria de Medici till drottning av Frankrike efter 10 års väntan i ett olyckligt äktenskap. Hennes man dog dagen efter hennes kröning och hon blev regerande drottning i sin sons ställe.

10 maj 1857 startade Sepoyupproret i Indien då en brittisk garnison i Meerut attackerades. Rani Lakshmibai, som var regerande drottning av stadsstaten Jhansi blev ledare för upproret och en symbol för motståndet mot britterna.

10 maj 1861 gavs föreskrifter och resurser till öppnandet av “Seminarium för bildande af lärarinnor” (senare kallat Högre lärarinneseminariet) genom kungligt brev. Det innebar att Sveriges första högre akademiska utbildning för kvinnor kunde öppna i oktober. samma år. Utbildningen var treårig med ett frivilligt fjärde år. Att utbilda sig till lärarinna var ett av få sätt för kvinnor att få tillgång till högre utbildning vid den tiden. Idén att starta utbildningen kom i samband med den så kallade “Herthadiskussionen” (efter Fredrika Bremers roman Hertha) då både frågan om kvinnors myndighet och inrättandet av en högskola för kvinnor hade lyfts.

10 maj 1872 blev feministen Victoria Woodhull den första kvinnan i USA att nomineras till presidentkandidat av ett parti. Hon kandiderade för det nystartade Equal Rights Party.

10 maj 1876 öppnade världsutställningen i Philadelphia som var den första världsutställningen i USA. En av dem som fick ställa ut där var konservatorn Martha Maxwell, som skapat ett större naturtroget diorama med uppstoppade djur som hon själv jagat och preparerat. Dioramat och dess sätt att visa upp djuren i en iscensättning av deras naturliga habitat kom att inspirera naturhistoriska museer över hela världen. Maxwell hade två år innan öppnat ett museum i Colorado där hon visade uppstoppade djur i både naturliga scenerier och i mer humoristiska sådana, exempelvis pokerspelande apor runt ett bord. Världsutställningen kom att bli höjdpunkten i hennes karriär och trots lovorden om hennes arbete under utställningen hade hon efter den svårt att få sin verksamhet att gå runt ekonomiskt

10 maj 1905 introducerade amerikanskan Anna Jarvis “Mors dag” för att hedra minnet av sin bortgångna mamma

10 maj 1913 genomfördes den största demonstrationen någonsin i USA för kvinnlig rösträtt. Mer än 10000 personer tågade längs Fifth Avenue i New York. Man beräknar att ca 150-500000 åskådare såg paraden.

Födda

10 maj 1900 föddes Cecilia Payne-Gaposchkin, brittisk astronom som 1925 var den första att föreslå att solen och andra stjärnor till allra största del består av väte. Tidigare trodde man att de bestod av järn. År 1956 fick hon som första kvinna en professur vid Harvard.

Döda

10 maj 1775 dog tyska skådespelerskan Charlotta Ackermann. Hon blev bara 17 år men hade 4000 beundrare som följde hennes begravning.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s