9 maj

Händelser

9 maj 1865 inleddes rättegången mot bl a Mary Surratt för konspirationen bakom mordet på president Abraham Lincoln

9 maj 1960 godkändes det första p-pillret Enovid för den amerikanska marknaden.

Födda

9 maj 1844 föddes Belle Boyd som var spion för sydstaterna under amerikanska inbördeskriget. Hon arresterades 1862 och hölls fängslad i Washington DC i drygt en månad. Efter kriget blev hon skådespelerska och hon skrev även en bok om sin tid som spion.

9 maj 1866 föddes Elizabeth “Lizzie” Magie, amerikansk spelkreatör som uppfann uppfann The Landlord’s Game, en föregångare till spelet Monopol. Hennes spel hade ett anti-kapitalistiskt narrativ baserat på den progressive ekonomen Henry Georges läror, kallat Georgism. Henry George hade bland annat utvecklat tankar på en “jordränta” där resurser från mark och naturresurser skulle tillhöra alla människor och inte privata ägare. Magie konstruerade sitt spel för att visa på de negativa effekterna av monopolism och hur markskatt kunde användas för att motverka dessa. 1904 fick hon patent på spelet och det gavs ut i flera mindre upplagor. Dessa började också kopieras och på 1930-talet gjordes en variant av spelet, kallad Monopoly, som gavs ut av Parker Brothers, som i sambandmed detta även hade köpt rättigheterna till The Landlord’s Game. Magie skapade även flera andra spel som också gavs ut av bland andra Parker Brothers. Hennes inblandning i skapandet av storsuccén Monopol uppdagades dock inte förrän efter hennes död i samband med en rättegång kring en tvist om ett spel som gick under namnet Anti-Monopoly, vars grundtanke låg närmre Magies originalidé.

9 maj 1921 föddes Sophie Scholl, anti-nazistisk aktivist i den pacifistiska motståndsrörelsen Vita Rosen. Scholl avrättades 1943.

9 maj 1932 föddes brittiska skådespelerskan Geraldine McEwan som under sin drygt 60-åriga karriär, gjorde 100-tals roller på scen, TV och i film. I slutet av sitt liv blev hon känd för sin roll i tv-serien Marple, baserad på Agatha Christies böcker.

Döda

9 maj 1945 dog Beda Hallberg, initiativtagare till Majblomman, 76 år gammal. Hon hade 1907 startat en insamling till förmån för TBC-sjuka genom försäljning av blombroscher. Insamlingen blev årligt återkommande och idag görs insamlingen för att motverka barnfattigdom. Beda Hallberg fick mängder av utmärkelser för sina insatser med Majblomman och fick 1938 hederspension på livstid från svenska staten

9 maj 1960 dog Signe Bergman, en av de ledande gestalterna, organisatören, inom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Bergman var ordförande i organisationen mellan 1914-1917 och representant vid flera av International Woman Suffrage Alliance’s kongresser. Till yrket var hon banktjänsteman i Stockholm. Hon var även aktiv i kvinnorättsorganisationen Frisinnade kvinnor.

9 maj 1976 hittades Ulrike Meinhof, fängslad västtysk journalist och RAF-terrorist, död i sin cell efter ett förmodat självmord.

9 maj 2004 avled Brenda Nokuzola Fassie, sydafrikansk popsångerska, 39 år gammal, av en överdos. Hon slog igenom i början av 1980-talet och nådde stor internationell popularitet med turnéer på flera kontinenter. Hennes missbruksproblem fick dock karriären att stanna av.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s