7 maj

Händelser

7 maj 1429 avslutade Jeanne d’Arc belägringen av Orléans och anföll engelska fästningen Les Tourelles vilket blev en vändning i 100-årskriget. Jeanne sköts med en pil i axeln men fortsatte att leda anfallet trots skadan vilket fick hennes hjältinnestatus att växa.

7 maj 1968 spelade amerikanska sångerskan Aretha Franklin in ett live-album på Olympia i Paris.

Födda

7 maj 1748 föddes Olympe de Gouges, fransk författare, kvinnorättskämpe och politisk aktivist med viktig roll i den franska revolutionen.

7 maj 1845 föddes Mary Eliza Mahoney. Hon var den första afroamerikanska kvinnan att utbilda sig till sjuksköterska. Hon tog sin examen 1879 och arbetade därefter under årtionden som sjuksköterska och mottog flera utmärkelser för sitt arbete.

7 maj 1877 föddes Angelica Balabanoff, italiensk politisk agitator med en betydande roll inom den italienska arbetarrörelsen. Hon var ofta i Sverige och träffade ledarna i den kommunistiska rörelsen. Senare flyttade hon till Sovjet men lämnade 1922 efter osämja med Lenin.

7 maj 1919 föddes Eva “Evita” Perón, populär argentinsk skådespelerska, modeikon, filantrop och maktspelande presidentfru.

7 maj 1929 föddes Gisèle Rabesahala, aktivist och politiker som blev första kvinnliga ministern i Madagaskar. Hon var övertygad marxist och ledare för Madagaskars kommunistparti. Hon var minister för revolutionär konst och kultur från 1977 till 1991.

7 maj 1959 föddes astrofysikern och astronauten Tamara Elizabeth Jernigan. Hon har gjort fem rymdfärder med sammanlagt 1500 timmar i rymden samt en rymdpromenad på ca 8 timmar.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s