2 maj

Händelser

2 maj 1250 utropades Shajar al-Durr till sultaninna av Egypten då hennes make dött. Hon var 2:a muslimska kvinna i historien att bli monark

2 maj 1536 arresterades engelska drottningen Anne Boleyn och fördes till Towern anklagad för bl a incest, häxeri och högförräderi. Finns massor av litteratur som skildrat Anne Boleyns historia men jag kan rekommendera historien i fiktionens form i Hillary Mantels Wolfhall

2 maj 1568 flydde Maria Stuart från Loch Leven Castle där hon varit fången 11 månader efter att hon tvingades abdikera från skotska tronen.

2 maj 1864 utfärdade den svenska telegrafstyrelsen nya regler som tillät anställning av kvinnor. Redan samma år startade den första kursen för blivande kvinnliga telegrafister. Det var Elfrida Andrée, tonsättare och organist, som varit pådrivande i att få igenom regeländringen. Hon och hennes far hade under flera år kontaktat telegrafstyrelsen och skrivit till kungen för att tillåta anställning av kvinnor. Telegrafstyrelsen hade dock i sina svar skrivit att yrket inte var lämpligt för kvinnor. 1864 hade de dock ändrat sig och året efter blev Elfrida Andrée, efter att hon genomgått sin utbildning, den första kvinnliga telegrafisten som anställdes i Sverige. Hon stannade på Telegrafverket i två år tills hon fick anställning som Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist. Hon behöll tjänsten som organist i Göteborgs domkyrka till sin död 1929.

2 maj 1885 publicerades det första numret av amerikanska damtidningen Good Housekeeping.

2 maj 1999 väljs Mireya Moscoso som första kvinna till president i Panama

Födda

2 maj 1891 föddes Maj von Dardel svensk författare som var mor till Raoul Wallenberg

Döda

2 maj 1915 tog tyska kemisten, pacifisten och kvinnorättskämpen Clara Immerwahr sitt liv. Hon var Tysklands första kvinna som doktorerat i kemi. Clara var gift med nobelpristagaren Fritz Haber som bland annat utvecklat kemiska stridsmedel. Clara, som var pacifist, sköt sig själv i bröstet dagen innan Fritz reste till fronten för att inleda den första gasattacken mot östfronten.

2 maj 1947 avrättades SS-kvinnan Dorothea Binz som dömts för krigsbrott och för att ha torterat fångar i Ravensbrücks koncentrationsläger. Binz figurerar som en av karaktärerna i den gripande romanen Skönhetens väg

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s