28 april

Händelser

28 april 1915 öppnades Internationella kvinnokongressen i Haag. En nederländsk grupp ledd av Aletta Jacobs, hade lyckats samla rösträttskvinnor från 12 olika länder som lyckats resa trots kriget som brutit ut. Fyradagarsmötet kom att handla om fred och kvinnors roll i fredsarbete

28 april 1986 höll energiminister Birgitta Dahl en presskonferens om att den höjda radioaktivitet som uppmätts vid Forsmark ej var en läcka Sovjet bekräftade några timmar senare att en kärnkraftsolycka inträffat vid kärnkraftverket i Tjernobyl.

Födda

28 april 1761 föddes Marie Harel, fransk ostmakerska som sägs vara Camenbert-ostens skapare.

28 april 1854 föddes Hertha Ayrton, brittisk matematiker, fysiker och uppfinnare. Hon uppfann bland annat matematiska ritinstrument och fick flera patent för förbättringar av elektrisk belysning.

28 april 1885 föddes Prudencia Ayala, feminist och författare som kämpade för kvinnors rättigheter i El Salvador. Hon blev känd för sina feministiska och anti-imperialistiska opinionsartiklar under 1910- och 20-talet. Hon försökte ställa upp i presidentvalet 1930 trots att kvinnor då inte hade rösträtt i landet. När högsta domstolen avslog hennes kandidatur så väcktes den feministiska rörelsen för kvinnlig rösträtt i landet. 1939 infördes rösträtt för kvinnor i El Salvador

28 april 1896 föddes Na Hye-sok, koreansk feminist, poet, journalist och Koreas första kvinnliga professionella konstnär och författare.

28 april 1912 föddes Odette Hallowes, brittisk hemlig agent i Frankrike under Andra världskriget.

28 april 1926 föddes författaren Harper Lee, vars pulitzervinnande bok “To Kill a Mockingbird” ses som en av 1900-talets största klassiker.

28 april 1938 föddes Madge Sinclair, jamaicansk-amerikansk skådespelerska som bland annat Emmynominerades för sin roll som Belle i miniserien Rötter 1977.

28 april 1941 föddes svensk-amerikanska filmstjärnan och sångerskan Ann-Margret.

Döda

28 april 1257 dog Shajar al-Durr, egyptisk regerande sultaninna. Hon var ursprungligen en slav, som gift sig med sultan As-Salih Ayyub. Vid makens död 1250 utropades hon till regerande sultaninna av Egypten. Hon avsattes senare samma år och gifte sig istället med sin efterträdare

28 april 1949 mördades Aurora Quezon, Filippinernas presidentfru tillsammans med sina barn på vägen mot makens hemstad.

28 april 1973 dog konstnären Siri Derkert 84 år gammal. Hon blev 1960 den första kvinnan med en separatutställning på Moderna museet i Stockholm. Hon gjorde en hel del offentlig konst bland annat i Stockholms tunnelbana.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s