26 april

Händelser

26 april 1892 fick Sarah Boone, amerikansk sömmerska och uppfinnare, patent på en strykbräda i trä som förbättrade strykning av skjortärmar. Brädan var smal, böjd och gjord för att passa en skjortärm. Den var också vändbar så att det gick att stryka på båda sidor av ärmen.

26 april 2008 släpps Elisabeth Fritzl och hennes barn ut ur den källare där hennes far hållit henne fånge i 24 år.

Födda

26 april 1575 föddes Maria av Medici, drottning av Frankrike och Navarra 1600–1610 då hon var gift med Henrik IV. Hon var Frankrikes regent 1610-1617 under de år son hennes son var minderårig och hon höll sig kvar vid tronen några år till innan hon avsattes av sin son.
Enligt traditionen skulle hennes son ha blivit myndig 1914 då han fyllde 13 år men Maria vägrade ge upp makten och ska ha avspisat honom genom att säga: “Gå och lek någon annan stans” när han ville delta vid rådsmötet.
Hon styrde landet under en turbulent tid med oro inrikes och utrikes och maktspel och intriger vid hovet.
Hon gjorde stora avtryck i Frankrike genom sitt stöd till konstnärer och kulturlivet i landet. Hon initierade byggandet av Palais de Luxembourg i Paris och många av de målningar hon beställde finns idag på Louvren.

26 april 1765 föds Emma Hamilton, dansös, modell och societetsdam samt älskarinna till amiralen Lord Nelson

26 april 1886 föddes bluessångerskan Ma Rainey en av de tidigast kända professionella bluesartisterna.

26 april 1889 föddes författaren Anita Loos som var aktiv inom den tidiga filmindustrin under stumfilmstiden. Hon skrev också romanen “Herrar föredrar blondiner”(1925) som filmades med Marilyn Monroe i huvudrollen.

26 april 1918 föddes Fanny Blankers-Koen, nederländsk mångfaldig OS-guldmedaljör i friidrott.

26 april 1932 föddes författarinnan Birgitta Stenberg som bl a skrivit självbiografiska “Kärlek i Europa”.

26 april 1946 föddes Lena Svedberg, svensk tecknare, målare och illustratör.

Döda

26 april 1885 dog barnsköterskan Alice Ayres efter att ha räddat tre barn från en brinnande byggnad i London två dagar innan. När hon lyckats rädda barnen och själv försökte hoppa från ett av fönstren så föll hon ned på trottoaren och fick så svåra skador att hon avled. Alice historia ligger delvis till grund för pjäsen och filmen Closer där Natalie Portman spelar en kvinna som heter Alice Ayres.

26 april 1998 avled Weyzero Mulumebet Emeru, som var en etiopisk flygpionjär och troligtvis den första kvinnliga piloten på den afrikanska kontinenten .Hon började sin utbildning till pilot 1934 men hennes karriär som pilot blev kort och avbröts när Italien invaderade Etiopien 1936. 1934 blev hon också en av de första kvinnorna i Etiopien att ta körkort. Körkortet var ett krav för att få börja flyga.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s