23 april

Händelser

23 april 215 f. kr byggs ett tempel till gudinnan Venus ära på en av Roms sju kullar.

23 april 599 förlorade drottning Olnal i mayastaten Palenque en strid mot rivaliserande kungen Uneh Chan och fick därefter minskat inflytande. Drottning Olnal är en av de få kända kvinnliga härskarna i Mayariket och sägs ha regerat på samma premisser som manliga statsöverhuvuden

Födda

23 april 1850 föddes Agda Montelius, svensk filantrop och kvinnorättskämpe. Hon var ordförande i Fredrika Bremer-förbundet 1903-1920.

23 april 1886 föddes juristen Eva Andén som 1918 blev Sveriges första kvinnliga advokat då hon medlem blev i Sveriges Advokatsamfund. 1915 grundade hon sin egen advokatbyrå som hon kallade “Kvinnliga Juristbyrån” i Stockholm. Hon anlitades också av Landföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt och föreläste för kvinnor om lagar om äktenskap, barna- och fattigvård

23 april 1928 föddes barnskådespelaren, politikern och diplomaten Shirley Temple.

Döda

23 april 1151 dog Adeliza av Louvain, drottning av England, gift med Henrik I. Hon var tonåring när hon giftes bort med den 53-årige kungen. Eftersom hon fortfarande var ung när kungen dog gifte hon om sig och fick 7 barn i det nya äktenskapet. Adeliza är anmoder till två andra engelska drottningar med tragiska öden; Anne Boleyn och Katarina Howard som båda avrättades av Henrik VIII

23 eller 24 april 1941 tog poeten Karin Boye sitt liv. Hon hittades utomhus, vid en kulle strax norr om Alingsås, några dagar senare.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s