22 april

Händelser

22 april 1906 öppnades olympiska sommarspelen i Aten. Vid spelen, som i efterhand inte räknas som ett officiellt OS, deltog 877 män och 7 kvinnor.

Födda

22 april 1451 föddes Isabella I av Kastilien som bl a enade Spanien och stöttade Columbus i försöken att hitta västliga rutten till Indien. Isabella regerade tillsammans med sin man Ferdinand II av Aragonien. De var regenter på lika villkor med lika mycket makt. Deras motto var: “Tanto monta, monta tanto, Isabella como Ferdinand” – Lika mycket som den ena är värd är även den andra, Isabella som Ferdinand

22 april 1766 föddes författaren Madame Germaine de Staël vars litterära salong var i centrum under och efter den franska revolutionen. Hon var gift med svenske ambassadören Erik Magnus Staël von Holstein och bodde 1812-1813 i landsflykt i Stockholm.

22 april 1830 föddes Emily Davies, tidig förespråkare för utbildning för kvinnor. Davies var en av grundarna av Girton College vid Cambridge som var det första universitetet i England som utbildade kvinnor. Davies studerade själv medicin och blev en ledande rösträttskvinna.

22 april 1878 föddes Zofka Kveder, slovensk författare.

22 april 1909 föddes neurobiologen Rita Levi-Montalcini som 1986 mottog Nobelpriset i fysiologi för upptäckten av nervernas tillväxtfaktor.

Döda

22 april 1963 dog svenska politikern Karin Fjällbäck-Holmgren, 82 år gammal. Hon var bland annat aktiv i kampen för kvinnors rösträtt som sekreterare och vice ordförande i styrelsen för Föreningen för kvinnans politiska rösträtt.

22 april 1987 dog stjärnreportern Astrid Ljungström med signaturen Attis, 81 år gammal. Hon var bland annat krigsreporter under finska vinterkriget, rapporterade från nazi-tyskland och efter kriget från rättegången mot Quisling och senare vid Ungernrevolten och Koreakriget.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s