19 april

Händelser

19 april 797 organiserade kejsarinnan Irene i Bysans en konspiration mot sin son, som sattes i husarrest, för att själv ensamt inta tronen. Hon var inte den första kvinna som regerade Bysans, men hon var den första kvinna som regerade på samma villkor som en man.

19 april 1713 utfärdade kejsar Karl VI “Den pragmatiska sanktionen” som öppnade för en kvinnlig tronarvinge på den Habsburgska tronen. Hans dotter Maria Theresa ärvde sedan tronen 1740. Hon föddes 4 år efter att sanktionen skrevs även om vissa hävdar att den skrevs för henne

19 april 1927 dömdes skådespelerskan Mae West till 10 dagars straffarbete för förargelseväckande beteende i pjäsen “Sex”.

19 april 1955, 8 månader före Rosa Parks och en månad efter Claudette Colvin, så arresterade Aurelia Browder som hade satt sig på ett säte reserverat för vita på en buss i Montgomery, Alabama. Hon dömdes senare till böter för brottet. Tillsammans med fyra andra drabbade kvinnor stämde hon staden Montgomerys borgmästare för diskriminering och rättegången inleddes i februari 1956. Bussbojkotten, som startats efter Rosa Parks arrestering, hade då pågått i drygt 2 månader.

19 april 1956 gifte sig skådespelerskan Grace Kelly med furst Rainer III av Monaco och blev furstinna av Monaco.

19 april 1966, blev Roberta “Bobbi” Gibb den första kvinnan att springa Boston Marathon. Gibb deltog i smyg eftersom kvinnor inte tilläts ställa upp i lopp på sträckor över 1,5 engelska mil, då det ansågs för tufft. Gibb deltog även i tävlingen 1967 och 1968. Först 1996 tilldelades hon retroaktivt segern i loppet för alla tre åren.

19 april 1980 blev Call Me med Blondie och sångerskan Debbie Harry 1:a på Singellistan i USA.

Födda

19 april 1734 föddes spåkvinnan Ulrica Arfvidsson. Hon blev under sin livstid rik och välkänd för sina spådomar i kaffesump och sägs bland annat att förurspått att kung Gustav III skulle bli mördad, vilket figurerat i fiktiva berättelser om mordet.

19 april 1876 föddes Anna Sissak-Bardizbanian, svensk pionjär inom journalistiken som arbetade på bland annat Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter runt sekelskiftet. Hon dog relativt ung 1919 dagen innan sin 43 årsdag.

19 april 1949 föddes Paloma Picasso, spansk-fransk designer. Paloma Picasso är kanske mest känd för sina smycken och klockor som hon skapat för Tiffanys och sina parfymer. Hon har också samarbetat med Yves Saint Laurent samt designat glas, porslin och bestick för Villeroy & Boch.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s