18 april

Händelser

18 april 1518 kröntes italienska adelskvinnan Bona Sforza till drottning av Polen efter giftermål med kung Sigismund I. Bona Sforza tog med sig både renässanskultur och italienska grönsaker från sitt hemland och påverkade polsk kultur en hel del. Hon deltog också aktivt i det politiska styret av landet och skapade en maktbas genom allianser med utvalda anhängare.

18 april 1905 mottog baronessan Bertha von Suttner sitt fredspris och gav samtidigt sin nobelprisföreläsning. Hon var andra kvinna någonsin att få ett nobelpris.

18 april 1908 grundades klättringsklubben the Ladies’ Scottish Climbing Club av Jane Inglis Clark, Mabel Jeffery och Lucy Smith. Organisationen bildades då klättrande kvinnor inte tilläts gå med i de etablerade föreningar som fanns för de som ägnade sig åt bergsklättring. Syftet med den nya organisationen var: “to bring together Ladies who are lovers of mountain-climbing, and to encourage mountaineering in Scotland, in winter as well as in summer.” Kvinnor dom ville bli medlemmar var tvungna att kvalificera dig genom att nå toppen på minst 3 berg som skulle vara minst 3000 fot (914 meter) höga. Klubben arrangerade många olika expeditioner under 1900-talet, bland andra den första expeditionen med bara kvinnor i Himalaya som anordnades på 1955.
Klubben har idag ca 120 medlemmar och är den äldsta klättrarorganisationen för kvinnor i världen.

18 april 1906 räddade botanikern Alice Eastwood undan 1500 sällsynta plantor från branden som uppstod efter jordskalvet som ödelade San Fransisco den dagen.

18 april 1983 blev författaren Alice Walker den första afroamerikanska kvinnan att vinna Pulitzerpriset som hon tilldelades för romanen Purpurfärgen.

18 april 1992 blev Annie Lennox solodebutalbum 1:a på Englandslistan.

Födda

18 april 1856 föddes Anna Sterky, dansk-svensk sömmerska, feminist, redaktör och politiker som bl a skapade fackföreningar för kvinnor. Hon var ordförande i Kvinnornas fackförbund 1902–1907. 1920 blev hon hedersordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet.

18 april 1874 föddes den kroatiska författarinnan Ivana Brlić-Mažuranić. Hon nominerades flera gånger till Nobelpriset.

18 april 1889 föds Jessie Street, australisk feminist och MR-aktivist. Enda australiska kvinnliga delegat på plats när FN grundades 1945.

18 april 1898 föddes amerikanska antropologen Ruth Bunzel

Döda

18 april 1558 dog Hürrem Sultan även känd som Roxelana, infytelserik fru till den ottomanske sultanen Süleyman I samt politisk rådgivare. Hon var ursprungligen en slavkonkubin, sultanens favorit som manövrerade ut konkurrenterna och slutligen gifte sig med sultanen. Hon påverkade imperiets utrikespolitik, grundade ett sjukhus för kvinnor i Istanbul och även ett soppkök för fattiga i Jerusalem

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s