17 april

Händelser

17 april 1555 kallades Elisabet (senare drottning av England) till hovet för att övervaka hennes halvsyster Maria I:s förväntade förlossning. Någon förlossning blev det dock inte då Maria för andra gången var skengravid. Detta gjorde att Elisabet nu sågs som hennes efterträdare. Maria förblev barnlös och när hon 3,5 år senare dog kunde Elisabet överta tronen som Elisabet I av England och kom att regera i 45 år

17 april 1907 tog ankomstcentret på Ellis Island i New York emot fler migranter än någon annan dag; 11747 personer passerade den dagen. Första personen som passerades genom immigrantcentret var den irländska kvinnan Annie Moore som kom till USA 1892

17 april 1964 blev piloten Jerrie Mock den första kvinnan att soloflyga jorden runt. Resan tog 29 dagar. Mock hade startat sin resa från Ohio den 19 mars. Två dagar innan hade Joan Merriam Smith startat från San Francisco med samma uppdrag. En inofficiell tävling var igång! Mock gick segrande ur den då hon den 17 april återigen landade i Ohio med sin Cessna “Spirit of Columbus”

Födda

17 april 1885 föddes danska författaren Karen Blixen som skrev romanen “Den afrikanska farmen”. Ursprunglig ledamot av Danska Akademien 1960. Blixen bodde många år i Brittiska Östafrika (nuvarande Kenya) där hon drev en olönsam kaffefarm med sin make Bror von Blixen. Karen Blixen använde flera pseudonymer. I tyskspråkiga länder kallade hon sig Tania Blixen och i engelskspråkiga; Isak Dinesen

17 april 1916 föddes Sirimavo Bandaranaike, Sri Lankas premiärminister 1960-65 och 1970-77 och världens första valda kvinnliga statsöverhuvud. Hon valdes återigen till premiärminister 1994 och avgick sedan år 2000 två månader innan hon dog.

Döda

17 april 1840 dog författarinnan och journalisten Hannah Webster Foster i Montreal, Kanada vid 81 års ålder.

17 april 1945 avrättades den holländska antinazistiska motståndskvinnan Hannie Schaft, av tyskarna. Hon hade gripits i mars då hon delade ut den kommunistiska tidningen De Waarheid. Schaft hade blivit känd som “flickan med det röda håret” och nazisterna hade satt upp henne på sin lista över de mest efterlysta motståndskämparna. Hon hade bland annat genomfört flera sabotageattacker och lönnmord på tyska soldater.
Då hon arresterades hade hon färgat sitt hår svart för att undvika att bli upptäckt men den röda utväxten avslöjade henne. Vid avrättningen sköts hon på nära håll av två män. Då de först bara lyckades såra henne ska hon ha ropat “Jag skjuter bättre!” till sina bödlar. Därefter sköts de dödande skotten. Efter freden, i november 1945, återbegravdes Hannie Schaft i en officiell statsbegravning med medlemmar från både regeringen och den holländska kungafamiljen på plats. Hon blev tidigt en symbol för motståndet mot nazisterna.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s