13 april

Händelser

13 april 1613 kidnappades powhatanprinsessan Matoaka, kallad Pocahontas, av engelsmännen som ville byta henne mot fångar som hölls av hennes far.

13 april 1896 bildades kvinnorättsföreningen National Council of Women of New Zealand. Kvinnor i Nya Zeeland hade fått rösträtt tre år tidigare och en av de mest framträdande rösträttsledarna, Kate Sheppard valdes till organisationens första ordförande. Organisationens mål var att ena kvinnorörelsen och driva på politiskt  i kvinnorättsfrågor.

13 april 1925 invigdes Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad. Skolans skulle utbilda kvinnor till att ta tillvara på de nya medborgerliga rättigheter som de fått då rösträtt för kvinnor införts några år tidigare. Några “test-kurser” hade genomförts innan invigningen, den första redan 1922.
Grundare till skolan var fem kvinnor, ibland kallade Fogelstadsgruppen, bestående av: * Elisabeth Tamm som var initiativtagare och som ägde godset där skolan höll till, * Honorine Hermelin, som var pedagogiskt ansvarig för skolan

  • Kerstin Hesselgren, den första kvinnan som valts in i Riksdagens första kammare
  • Ada Nilsson, läkare och aktivist
  • Elin Wägner, ikonisk författare och journalist.
  • Kurserna på skolan karaktäriserades av en stor gemenskap och en pedagogik med stort delaktighet från deltagarna och inslag av både rollspel, debatter, sång och gymnastik.

Många välkända gästföreläsare deltog vid kurserna exempelvis Alexandra Kollontaj, Emilia Fogelklou och Lydia Wahlström. Kurserna på skolan upphörde 1954.

13 april 1964 vann Patricia Neal en Oscar för rollen som hushållerskan Alma i westernfilmen “Vildast av dem alla”

13 april 1985 togs den här ikoniska bilden av kvinnan som slår sin handväska i huvudet på en nazistisk demonstrant.

Födda

13 april 1519 föddes Katarina av Medici italienska adelsdam, drottning av Frankrike och mor till tre av Frankrikes kungar. Hon var även den som populariserade användning av nymodigheten tobak vid franska hovet. Hon använde det för att bota sin migrän.

13 april 1854 föddes Lucy Craft Laney, afroamerikansk lärare som 1883 grundade den första skolan för afroamerikanska elever i Augusta, Georgia. Hon var rektor för skolan som kom att kallas “Haines Institute for Industrial and Normal Education” i över 50 år.
Hon grundade även den första förskolan för afroamerikanska barn och den första vårdskolan för afroamerikanska sjuksköterskeelever i staden. Hon var även aktiv i olika medborgarrättsorganisationer.

13 april 1867 föddes Carola Christina Eneroth, svensk lärare, förskolepionjär och skolledare.

13 april 1893 föddes Nella Larsen, amerikansk sjuksköterska, bibliotekarie och författare förknippad med Harlemrenässansen.

13 april 1913 föddes amerikanska författaren Eudora Welty som även var verksam som fotograf. Hon vann Pulitzerpriset 1973 för romanen The Optimist’s Daughter

13 april 1929 föddes amerikanska golfspelaren Marilynn Smiths. Hon var en av 13 kvinnor som startade LPGA-touren 1950.

Döda

13 april 1930 dog författaren och textilkonstnären Agnes Branting, 68 år gammal. Hon arbetade bl a med kyrkohistoriska textilier.

13 april 1978 dog nigerianska läraren och kvinnorättsaktivisten Funmilayo Ransome-Kuti, 77 år gammal. Hon var, förutom att vara den första kvinnan i landet att köra bil, en av de mest betydelsefulla ledarna i sin generation och en av de som drev på för landets självständighet.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s