12 april

Händelser

12 april 2018 avgick Sara Danius från sin post som Svenska Akademiens ständige sekreterare efter en rad konflikter inom akademin. Danius blev 2015 den första kvinnan på posten som ständig sekreterare. Efter hennes avgång visade många sin sympati genom att bära knytblus.

Födda

12 april 1573 föddes Kristina av Holstein-Gottorp. Hon var kärv och viljestark drottning av Sverige 1599-1611.

12 april 1859 föddes Stina Quint, lärare och tidningsredaktör som 1892 grundade Folkskolans Barntidning, som numera är känd som Kamratposten. Hon var också politiskt aktiv och valdes 1921 till suppleant för riksdagsman i första kammaren för Moderaterna.

Döda

12 april 1912 dog Clara Barton, 90 år gammal, amerikanska sjuksköterska, rösträttsförespråkare och grundare av amerikanska Röda Korset. Hon hade introducerats till idéen om Röda Korset vid en resa till Genève 1869 och på 1880-talet startades den amerikanska nationella föreningen.

12 april 1953 dog Hapsa Khan, kurdisk feminist och aktivist som bland annat grundade den första flickskolan i Irak. 1926 startade hon en skola i Sulaymaniyya där hon sägs ha gått runt från hus till hus för att registrera elever och i vissa fall övertala föräldrarna om att låta deras barn delta i undervisningen.
Hon var också en ledande person i den kurdiska motståndskampen mot britterna. Hon propagerade bland annat till Nationernas Förbund för kurdisk självständighet.

12 april 1975 dog artisten Josephine Baker. Hon anses vara den första afro-amerikanska artisten att uppnå superstjärnestatus världen över. Hon var också aktiv i kampen mot rasism och höll bl a tal under demonstrationen “Marschen till Washington” tillsammans med Martin Luther King.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s