11 april

Händelser

11 april 1689 kröntes Maria II tillsammans med sin make och kusin Vilhelm III, till regenter av England. De samregerade till Marias död 1694

11 april 1881 öppnade Spelman College i Atlanta, Georgia, ett av de första lärosätena för högre utbildning för afroamerikanska kvinnor.

11 april 1913 brändes Nevill Pavilion ned i en suffragistisk attack. Kvinnor fick inte närvara på cricketarenan som blev en symbol i kampen. “It is not true that women are banned from the pavilion.Who do you think makes the tea?” ett officiellt uttalande när förbudet ifrågasattes.
I gräset bredvid den utbrända paviljongen  hittades suffragett-pamfletter och en bild på ledaren Emmeline Pankhurst.

11 april 1916 grundade Annie Besant, brittisk socialist och teosof, organisationen Home Rule League i Indien för att verka för landets självständighet.

var uri = ‘https://impfr.tradedoubler.com/imp?type(img)g(25374674)a(3126587)’ + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write(‘‘);

Födda

11 april 1492 föddes Margareta av Angoulême, författare och drottning av Navarra vars hov var samlingspunkt för vetenskapsmän och lärda. Hon var en av de mest inflytelserika kvinnorna i Frankrike i sin tid och är historiskt sett ansedd som en av de första moderna humanisterna.

11 april 1713 föddes Gottschedin, egentligen Luise Adelgunde Victorie Gotsched, tysk författare.

11 april 1864 föddes Johanna Elberskirchen, tysk feministisk författare och aktivist för kvinnors och homosexuellas rättigheter. Hon skrev bland annat böcker om kvinnors hälsa och sexualitet vilket gjorde henne kontroversiell.

11 april 1865 föddes Mary White Ovington, amerikansk rösträttsaktivist, journalist och en av grundarna till organisationen National Association for the Advancement of Colored People som spelade en viktig roll i den tidiga medborgarrättsrörelsen.

11 april 1869 föddes politiska aktivisten Kasturba Gandhi som tillsammans med sin make Mahatma Gandhi kämpade för ett självständigt Indien.

11 april 1908 föddes amerikanska juristen Jane Bolin. Hon var den första afroamerikanska kvinnan att ta examen från Yale Law School och 1939 blev hon den första afroamerikanska kvinnan att bli domare i USA då hon utsågs till domare i familjerätten i New York

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s