8 april

Händelser

8 april 1972 demonstrerade feministiska Grupp 8 i Stockholm för bättre levnadsvillkor för de svenska kvinnorna.

8 april 2008 blev sydkoreanska astronauten ingenjören Yi So-yeon den första personen från Korea i rymden.

8 april 2019 genomfördes demonstrationer i Sudans huvudstad mot landets president och för ekonomiska reformer. Protesterna hade pågått sedan januari och hade under dessa dagar i april tagit revolutionära former. Denna bild, som föreställer aktivisten Alaa Salah, blev ögonblickligen ikonisk för demonstranterna och lyftes fram som en bild av kvinnornas betydelse i revolutionen. Salah hade klättrat upp på en bil och från den sjöng och talade hon till massorna, som i huvudsak bestod av andra kvinnor. Demonstrationerna resulterade i att presidenten avsattes ett par dagar senare, även om många andra politiska problem kvarstod. Salah fick senare samma år hålla ett tal till FN:s säkerhetsråd där hon lyfte vikten av att inkludera kvinnor och jämställdhetsfrågan i Sudans framtida styre.

Foto: Lana Haroun

Födda

8 april 1827 föddes Barbara Bodichon, brittisk feminist och konstnär som bland annat var med och grundade Girton College i Cambridge 1869 som var ett av de första högre lärosätena för kvinnor.

8 april 1893 föddes Mary Pickford, skådespelerska, producent, affärskvinna och stumfilmstidens största stjärna i Hollywood.

8 april 1912 föddes Sonja Henie, norsk konståkerska, trefaldig OS-guldvinnare som efter karriären blev välbetald Hollywoodstjärna i 12 filmer.

8 april 1914 föddes Léonie Geisendorf, arkitekt född i Warszawa men verksam och bosatt i Sverige större delen av sitt yrkesliv. Hon har ritat många byggnader i Stockholm och deltog i ett flertal arkitekttävlingar.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s