6 april

Händelser

6 april 1772 upplöstes äktenskapet mellan drottning Caroline Mathilde och kung Kristian VII av Danmark efter att drottningen under lång tid haft en kärleksaffär med läkaren Struensee. Hon blev straffad genom att förvisas från landet. Kvar i Danmark blev hennes två barn – 4 årige Fredrik och Louise Augusta 9 månader gammal. Hon återsåg aldrig sina barn.

6 april 1880 fick amerikanska uppfinnaren Maria Beasleys patent på en livbåt som skulle vara brandsäker, kompakt, säker och enkel att sjösätta. Hennes båt hade räcken runt flotten, flythjälpmedel av metall och kunde vikas ihop och vecklas ut för enkel förvaring trots räckena.
Hennes livbåtar  användes bl a på Titanic. Beasley fick patent på flera andra uppfinningar bland annat en maskin för tunnbindning som hon visade vid World Industrial and Cotton Exposition år 1884. Den sålde bra och gjorde hennes ganska förmögen.

6 april 1938 blev journalisten Astrid Kindstrand Sveriges första kvinnliga nyhetsuppläsare då hon som första kvinna fick läsa upp TT-nyheterna i Sveriges Radio. Nyhetsuppläsningen väckte en storm av upprörda lyssnarreaktioner.

6 April 1974 vann svenska pop-gruppen ABBA Eurovision Song Contest med sångerskorna Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad vid mikrofonerna.

Födda

6 april 1593 föddes Arjumand Banu Begum mer känd som Mumtaz Mahal i en persisk adelsfamilj i Agra. Hon var stormogulen Shah Jahans favorithustru, och efter hennes död lät han resa Taj Mahal som mausoleum åt henne.

6 april 1807 föddes Jane Cazneau, amerikansk journalist och lobbyist som bland annat arbetade som krigskorrespondent från det Mexikansk-amerikanska kriget 1846-1848. Hon var den första kända kvinnliga krigsreportern i Amerika och skrev under pseudonymen Cora Montgomery.

6 april 1842 Henriette Sjöberg, Konstnär, illustratör, teckningslärare

6 april 1902 Jane Gylling, Idrottare, simmare

6 april 1913 Asta Ekenvall, Idéhistoriker, bibliotekarie, grundare av Kvinnohistoriskt arkiv

6 april 1938 föddes Hedy West, amerikansk folksångerska och låtskrivare. Hennes mest kända låt “500 Miles” har spelats in av många andra artister.

Döda

6 april 1982 Elsa Björkman-Goldschmidt, Författare, journalist, hjälparbetare

6 april 1984 Margareta Suber, Författare, journalist, översättare

6 april 2002 Cilla Johnson, Översättare

6 april 2010 dog Wilma Mankiller, 64 år gammal. Hon var första kvinnliga ledare för Cherokee folket, feminist och ursprungsfolksaktivist.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s