28 mars

Händelser

28 mars 1889 mördades Hanna Johansdotter av sin make och dennes mor Anna Månsdotter. Mordet har i efterhand kallats “Yngsjömordet”. Anna Månsdotter, som dömdes för mordet, blev 1890 den sista kvinnan att avrättas i Sverige

28 mars 1900 ledde Ashantikvinnan Yaa Asantewaa rebelliska styrkor mot den brittiska övermakten i det som kom att kallas kriget om den gyllene tronen eller Yaa Asantewaa-kriget. Ashantiriket var ett västafrikanskt rike på Guldkusten, beläget i nuvarande Ghana. År 1896 erövrades riket av britterna men ashantifolket gjorde flera uppror mot britterna. I mars 1900 försökte britterna slå ned motståndet och skickade den brittiske guvernören för att förhandla. Guvernören lyckades istället förolämpa folket genom att begära att han skulle få sitta på ashantifolkets gyllene tron, symbolen för folket. Yaa Asantewaa, drottningmodern, höll ett tal till folket för att mana till väpnat uppror. Hon ledde sedan styrkan som bildats för att driva ut britterna och befria kungen som hade fängslats. Striderna pågick i 6 månader och ca 1000-2000 personer på vardera sida dog men i stort förändrades inte maktförhållandena.

28 mars 1920 gifte sig dåtidens största kvinnliga Hollywoodstjärna Mary Pickford med den lika kände Douglas Fairbanks. Deras gemensamma Hollywoodhem kallades Pickfair. Tillsammans med bl a Charlie Chaplin skapade paret produktionsbolaget United Artists.

Födda

28 mars 1658 Ebba Maria De la Gardie, Hovdam, författare

28 mars 1743 föddes Katarina Dasjkova, rysk adelsdam och vän till Katarina den stora. Hon var inblandad i den kupp som gjorde att Katarina tog makten. Hon blev den första kvinnan i världen som ledde en vetenskapsakademi när hon 1782 blev ordförande för Ryska vetenskapsakademin

28 mars 1799, Augusta Plagemann, Konstnär

28 mars 1886 föddes Clara Lemlich, amerikansk fackföreningsledare som bl a organiserade en strejk med 20000 sömmerskor i New York 1909.

28 mars 1907, Sonja Bergvall, Översättare

28 mars 1927, Marianne Fredriksson, Författare

28 mars 1929, Lenke Rothman, Konstnär, författare

28 mars 1932, Inez Svensson, Textilkonstnär

Döda

28 mars 1941 tog den brittiska författaren och feministen Virginia Woolf sitt liv genom att fylla fickorna med sten och vandra ut i River Ouse.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s