25 mars

Händelser

25 mars 1904 bildades “Kvinnliga akademikers förening” under namnet “Akademiskt bildade kvinnors förening”. Syftet var bl a kvinnor med akademisk bildning skulle få samma rättigheter som män med samma kompetens, ex pension, statliga tjänster etc. Initiativtagare till föreningen var Anna Ahlström. Första ordföranden var Elsa Eschelsson, som 1910 efterträddes av Karolina Widerström

Karolina Widerström

25 mars 1910 möttes filmskådespelerskan Florence Lawrence av en fanatiskt folkmassa som välkomnade henne när hon steg av tåget i St. Louis. Hennes beundrare var så uppeldade över att se henne att de slet loss knapparna från hennes kappa. Lawrence själv var smått förbryllad över händelsen och tyckte att det var märkligt att en sådan folkmassa skulle möta henne, någon som de tidigare bara sett på bild… Vem var då denna Florence Lawrence? Hon var en kanadensisk skådespelerska som filmdebuterade 1906 och sedan sågs i ett stort antal filmer de kommade åren. I spelfilmens barndom var skådespelarnas namn inte kända för publiken. Lawrence blev känd som “The Biograph Girl” eftersom hon spelade in film för bolaget Biograph. 1910 offentliggjordes dock hennes namn och hon lanserades som en stjärna. Vissa menar att hon faktiskt var den första filmstjärnan. Det var därför som den fanatiska välkomstkommittén i St Louis var så förvånande. Något liknande hade inte hänt innan. Kanske var det just där och då som filmstjärnan som företeelse föddes?Kort efter händelsen syntes hennes namn i eftertextena till filmerna och hennes bild syntes på tidningarnas omslag.
Florence Lawrence känns sorgligt bortglömd idag. Efter en skada vid en filminspelning 1914 dalade hennes stjärna och hennes karriär  bestod efter det av enstaka småroller och statistinhopp

25 mars 1911 inträffade den dittills värsta industriolyckan i USA när Triangle Shirtwaist-fabriken i New York brann och 146 personer dog.126 av offren var kvinnor, de flesta var nyanlända migrantarbetare i 20-årsåldern  från Europa som arbetade i fabriken. Anledningen till att så många dog var bl a att fabriksägarna hade låst dörrarna till fabriken för att förhindra stölder. Branden blev ett uppvaknande och blev starten på organisering av kvinnliga arbetare och facklig kamp för lagar om arbetsmiljö och säkerhet

25 mars 1954 vann skådespelerskan Audrey Hepburn en Oscar för sin huvudroll i filmen “Prinsessa på vift”.

25 mars 1958 blev Margit Claesson Stockholms första kvinnliga busschaufför.

Födda

25 mars 1934 föddes Gloria Steinem, amerikansk journalist och feminist, som blev en ledande röst för den andra vågens feminism under det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet.

Döda

25 mars 1586 avrättades engelskan Margaret Clitherow för att ha gömt katolska präster i sitt hem, där de även firade mässan. Detta var en del i de förföljelser som katoliker i England utsattes för efter att Henrik VIII brutit med katolska kyrkan. 1970 helgonförklarades hon.

25 mars 1931 dog Ida B Wells, amerikansk grävande journalist och tidig ledare av medborgarrättsrörelsen i USA. Hon blev 68 år gammal. Under sitt liv hade hon ofta granskat rasismen genom reportage om bl a diskriminerande företag och lynchningar av afroamerikanska män.

25 mars 1982 avled kompositören och sångaren Kai Gullmar, 76 år gammal.
Hon spelade in sin första skiva 1931 och som kompositör dominerade hon 1930- och 40-talet med sina schlagers.
Hon skrev även många sånger till svenska filmer och den mest kända kanske är titellåten till filmen “Swing it, magistern”. Under som karriär komponerade hon ca 500 melodier.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s