23 mars

Händelser

23 mars 1955 dömdes journalisten Barbro Alving (Bang) till en månads fängelse för vägran att inställa sig till civilförsvarsövningar. Under tiden i fängelset skrev hon artiklar om sitt liv som fånge på Långholmen. Artikelserien – “Dagbok från Långholmen” publicerades 1956.

Födda

23 mars 1430 föddes Margareta av Anjou, drottning av England som bl a ledde sin egen armé i slaget vid Tewkesbury 1471 under Rosornas krig.

23 mars 1703 föddes Cajsa Warg, författare av “Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber”, en av Sveriges mest inflytelserika kokböcker. Uttrycket “man tager vad man haver” är tillskrivet Warg, men förekommer inte i hennes verk.

23 mars 1857 föddes kokboksförfattaren Fannie Merrit Farmer som skrev the Boston Cooking-School Cook Book.

23 mars 1872 föddes Alma Sundquist, svensk läkare från Medelpad som var verksam i Stockholm som sexualupplysare och rösträttskvinna. Hon var Sveriges första kvinnliga venerolog, därtill gynekolog och skolläkare.

23 mars 1882 föddes tyska matematikern Emmy Noether, främst känd för sitt nyskapande tänkande inom abstrakt algebra och teoretisk fysik.

Döda

23 mars 59 f. Kr mördades Agrippina den yngre, änka efter Claudius och syster till Caligula, på order av hennes son kejsar Nero. Agrippina var en maktspelare av rang i det högsta maktkretsarna i Rom. Hon hade konspirerat för att få sonen Nero på tronen. Hon anses ha förgiftat sin make/farbror Claudius och anses också ligga bakom mordet på sin andra make. Då hon blivit osams med sin son Nero lät han först döda Claudius son Britannicus och några år senare alltså även Agrippina själv.

23 mars 1862 dog svenska konstnären Sophie Adlersparre, 54 år gammal. Hon hade internationell karriär och målade bl a för drottning Josefina.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

One thought on “23 mars

  1. Pingback: 23 mars — Kvinnohistoria – Webbplatsrubriksuzana monika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s