22 mars

Händelser

22 mars 1388 utsåg de svenska stormännen drottning Margareta till regent i Sverige vid en sammankomst på Dalaborgs fästning. Margareta var redan drottning i Danmark och Norge och nu följde ett års strider med svenske kungen Albrekt om makten i landet.

22 mars 1637 förvisades barnmorskan och religiösa ledaren Anne Hutchinson från Massachsetts Bay-kolonin i Amerika p g a avvikande religiösa föreställningar då hon hållit egna gudstjänster i sitt hem. Hutchinson ses ofta som en nyckelfigur i historien om religionsfrihet i Amerika.

22 mars 1937 kraschade hertiginnan och flygpionjären Mary Russell, 71 år gammal med sitt flygplan i Nordsjön. Hennes kropp återfanns aldrig. Mary hade ett äventyrsfyllt liv och var tidigt rösträttsaktivist. Som 63-åring började hon flyga och hon slog flera distansrekord.

22 mars 1982 genomfördes den första blockaden av flygbasen Greenham Commons i England då ca 250 kvinnor spärrade av ingången till basen i en fredlig protest. Redan september året innan hade det så kallade Women’s Peace Camp etablerats utanför flygbasens stängsel. Detta var en protest för fred och mot de kärnvapenmissiler som förvarades på området. I samband med blockaden i mars 1982 arresterades 34 kvinnor. Lägret som etablerades utanför basen kom att finnas kvar i 19 år. Som mest deltog 70 000 kvinnor i att bilda en mänsklig kedja runt basen.

Födda

22 mars 1759 föddes Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp, drottning av Sverige 1809-1818. Som ung giftes hon bort med prins Karl (senare Karl XIII) och blev en central gestalt vid Gustav III:s hov. Hon skrev under lång tid en dagbok som målande beskriver livet vid hovet.

Porträtt målat av Roslin

22 mars 1822 föddes Jane Miller Thengberg, svensk-skottsk pedagog som grundade Klosterskolan i Uppsala och var föreståndare där 1855-1863. Senare blev hon föreståndare för Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Hon var också initiativtagare till Fackskolan för huslig ekonomi.

22 mars 1922 föddes Farokhroo Pārsā, iransk läkare, pedagog, feminist och politiker. Hon var den första kvinnliga ministern i Iran, och avrättades av den religiösa regimen efter den islamiska revolutionen på grund av sin feministiska aktivism.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

One thought on “22 mars

  1. Pingback: 22 mars — Kvinnohistoria – Webbplatsrubriksuzana monika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s