21 mars

Händelser

21 mars 1152 annullerades äktenskapet mellan Eleonora av Akvitanien och franske kungen Ludvig VII p g a släktskap i förbjudna led.

21 mars 1617 begravdes Pocahontas, som egentligen hette Matoaka i England. Hon hade länge lidit av dålig hälsa och troligtvis drabbats av smittkoppor på väg hem till Viriginia i Amerika och dött. Pocahontas hade kidnappats av engelsmännen i Virginia och i fångenskap konverterat till kristendom och gift sig med en engelsman. 1616 togs hon till England och presenterades som en “civiliserad vilde” för att öka investeringarna i den nya världen.

21 mars 1945 arresterades den holländska anti-nazistiska motståndskvinnan Hannie Schaft, av tyskarna då hon delade ut den kommunistiska tidningen De Waarheid. Schaft hade blivit känd som “flickan med det röda håret” och nazisterna hade satt upp henne på sin lista över de mest efterlysta motståndskämparna. Hon hade bland annat genomfört flera sabotageattacker och lönnmord på tyska soldater.
Då hon arresterades hade hon färgat sitt hår svart för att undvika att bli upptäckt men den röda utväxten avslöjade henne.
Hon avrättades några veckor senare av nazisterna.

21 mars 1976 hade TV-serien Charlie’s Angels’ premiär på amerikanska ABC. Serien var en av de första med flera kvinnor i huvudrollerna. Trots att många i branschen trodde på en flopp blev serien en succé under flera åt framåt.

Födda

21 mars 1857 föddes Alice Henry, australiensisk suffragett, journalist och fackföreningskvinna. Hon var under sitt liv verksam i både Australien och USA och drev tesen att rösträtt och rättigheter för kvinnor leder till bättre arbetsförhållanden för alla i samhället.

21 mars 1866 föddes Antonia Maury, amerikansk astronom vid Harvardobservatoriet som tog fram ett nytt system för klassificering av stjärnor.

Döda

21 mars 1943 omkom piloten Cornelia Fort, i en flygkrash i Texas. Hon var första amerikanska kvinnliga pilot att dö i aktiv militärtjänst.

21 mars 1974 dog Candy Darling, amerikansk skådespelerska och transkvinna, i cancer. Hon var musa till bl a Andy Warhol och Velvet Underground.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s