20 mars

Händelser

20 mars 1852 publicerades Harriet Beecher Stowes roman “Onkel Toms stuga”. Den hade tidigare publicerades som tidningsföljetong. Romanen skildrade slaveriet från slavarnas perspektiv och bidrog starkt till motståndet mot slaveriet och att det avskaffades. Senare har romanen kritiserats för dess stereotypa skildringar av svarta som givit upphov till en del rasistiska föreställningar om afroamerikaner som finns kvar än idag. Detta har till viss del överskuggat romanens betydelse som instrument för avskaffandet av slaveriet.

20 mars 1969 gifte sig japansk-amerikanska avant garde-konstnären Yoko Ono med beatlesmedlemmen John Lennon i Gibraltar

20 mars 1985 blev Libby Riddles första kvinna att vinna slädhundstävlingen Iditarod som går tvärs över Alaska. Tävlingen pågick i 18 dygn.

20 mars 1990 släppte Madonna singeln “Vogue

Födda

20 mars 1879 föddes Maud Menten, kanadensisk medicinforskare som bidragit med betydande forskning kring enzymer och histokemi.
Hon var också en av de första kvinnorna i Kanada att ta läkarexamen.

20 mars 1902, Brita af Geijerstam, svensk författare, poet, översättare (främst känd för sina översättningar av Nalle Puh-böckerna) och danspedagog

20 mars 1915 föddes Sister Rosetta Tharpe, amerikansk sångerska och gitarrpionjär. Hon fungerade som en brygga mellan den religiösa gospelmusiken och den nya rockmusiken under 30- och 40-talet. Hon var en av de första som gjorde inspelningar med distad elgitarr vilket inspirerade många av de tidiga rockmusikerna.

20 mars 1943 föddes Kim Anderzon, svensk skådespelerska som gjorde många minnesvärda roller på både film och scen under de 45 år hon var aktiv.

Döda

20 mars 1816 dog drottning Maria I av Portugal i Rio de Janeiro i Brasilien. Hon var drottning av Portugal och Brasilien från 1777 till sin död. Hon sågs som en god regent tills hennes psykiska hälsa försämrades i slutet av 1780-talet. Sonen styrde i praktiken landet från 1792.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s