19 mars

Händelser

19 mars 1911 firades den första internationella kvinnodagen efter förslag från kommunisten Clara Zetkin vid en kvinnokonferens i Köpenhamn. Detta första firande ägde rum i Danmark, Österrike, Schweiz och Tyskland. Tanken var att uppmärksamma kvinnors rättigheter och rösträttsfrågan

19 mars 1933 arresterades den då 22-åriga Gerta Pohorylle i Leipzig, för att ha spridit anti-nazistisk propaganda och för att ha kommunistiska sympatier. Hon hölls i häkte i två veckor innan hon släpptes. Strax efter händelsen insåg Gerta, som också var judinna, att situatuonen i Tyskland var för farlig för henne och hon flyttade till Paris.
Gerta Pohorylle blev senare känd under namnet Gerda Taro och blev känd bland annat för sina fotografier från spanska inbördeskriget

19 mars 1964 startade piloten Jerrie Mock sin flygresa från Ohio för att bli den första kvinnan att soloflyga jorden runt. 29 dagar senare landade hon återigen på samma ställe med sin Cessna “Spirit of Columbus”

19 mars 1976 meddelade Buckingham Palace att prinsessan Margaret av Storbritannien och hennes make Lord Snowdon skulle skiljas efter 16 år av olyckligt äktenskap.

19 mars 1977 visades sista avsnittet av “The Mary Tyler Moore show” i USA, en hyllad pionjär-sit-com om en ogift karriärkvinna

Födda

19 mars 1844 föddes Minna Canth, författare, journalist, dramatiker och rösträttskämpe ofta kallad den finska feminismens moder. 19 mars firas i Finland som “Minna Canth- dagen”, som är jämlikhetens dag. Sedan 2003 är dagen också allmän flaggdag i Finland.

19 mars 1868 föddes Senda Berenson, rysk-amerikansk basketpionjär som utvecklade damreglerna för sporten som möjliggjorde kvinnligt tävlande

19 mars 1884, Emma Flood, Agitator, skribent, rösträttskvinna

19 mars 1894 föddes Jackie “Moms” Mabley, amerikansk professionell ståuppkomiker. Hon sägs vara en av 1900-talets roligaste och det finns tv-klipp och skivinspelningar som delvis bevarat hennes nummer. Hon var också öppet lesbisk och klädde sig ofta androgynt.

Döda

19 mars 1990 Rigmor von Euler, Sveriges första barnombudsman, politiker

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s