18 mars

Händelser

18 mars år 978 mördades engelske kungen Edvard Martyren på order av hans styvmor Elfrida som istället ville ha sin son Ethelred på tronen. Då sonen var minderårig vid tillfället för mordet kunde Elfrida ta makten och regera i hans ställe tills han blev myndig.

18 mars 1869 gifte sig Harriet Tubman, den legendariska frihetskämpen och konduktören på den underjordiska järnvägen, med den 22 år yngre krigsveteranen Nelson Davis i New York. De var gifta i 20 år tills Davis dog och hann adoptera en dotter under den tiden. Tubmans liv efter det Amerikanska inbördeskriget, präglades av att hon levde fattigt och arbetade för att hjälpa andra. Hon skrev också en självbiografi som till viss del finansierade det hjälparbete hon bedrev bland afroamerikaner i New York

18 mars 1957 återvaldes Sveriges FN-ambassadör Agda Rössel i New York till ordförande för FN-kommissionens 11:e session om kvinnofrågor.

Födda

18 mars 1642 föddes Anna Agriconia Åkerhielm, hovdam och författare som i sina brev rapporterade hem till Sverige från bl a Venedigs krig mot turkarna där hon t ex var ögonvittne till Atens belägring och Parthenons förstörelse. Hon är en av få kvinnor som adlats på egna meriter

18 mars 1853 föddes Emilie Kempin-Spyri som 1883 blev första schweiziska kvinna att ta juristexamen. 1887 doktorerade hon också i juridik. Då kvinnor inte fick arbeta som jurister i Schweiz emigrerade hon till USA där hon startade en juridikutbildning för kvinnor.

18 mars 1864 Ebba Nordenadler, Författare, översättare

18 mars 1927 Ulla Ehrensvärd, Karthistoriker, konstvetare, bibliotekarie

18 mars 1929 föddes Christa Wolf, tysk författare och en av de främsta företrädarna för DDR:s litteratur som bland annat skildrade hur det var att växa upp i Hitlertyskland och hur det var att leva i det delade Tyskland.

18 mars 1964 föddes Bonnie Blair, amerikansk skridskoåkare som tog 5 OS-guld vid olympiska spelen i Calgary, Albertville och Lillehammer

Döda

18 mars 235 dödades Julia Avita Mamaea, syrisk adelskvinna och mor till romerske kejsaren Alexander Severus. Hon var regent i sonens ställning när han var minderårig och mycket politiskt inflytelserik. De mördades båda två under ett fälttåg i Germanien då soldaterna gjorde uppror

18 mars 1655 dog Maria Eleonora, 55 år gammal, Sveriges drottning 1620–1632 gift med Gustav II Adolf och mor till drottning Kristina. Hennes extrema sorg efter makens död 1632 är väl känd och dokumenterad. Hon exkluderades ur Kristinas förmyndarregering och levde ett tumultartat liv i några år. Efter hon flyttat runt i några år slog hon sig ner i Stockholm och levde sina sista år i relativt lugn och hade god kontakt med sin dotter

18 mars 1672 dog Agneta Horn, 43 år gammal. Hon var en svensk författare vars dagbok skildrar den svenska högadeln under stormaktstiden. Denna dagbok, som kallas “Agneta Horns leverne” (1657), är kanske den första svenska självbiografin.

18 mars 1990 Birgitta Lilliehöök, Tecknare, journalist, serieskapare som skapade den klassiska serien ”Spara och Slösa” för Lyckoslanten, Svenska sparbanksföreningens tidning för barn.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

One thought on “18 mars

  1. Pingback: 18 mars — Kvinnohistoria – Webbplatsrubriksuzana monika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s