16 mars

Händelser

16 mars 1876 hölls den första officiella boxningsmatchen för kvinnor i USA. Nell Saunders vann över Rose Harland på Hill’s Theater New York.

16 mars 1908 anställdes Erica Ström som polissyster i Stockholm. Polissystrar var inte vanliga poliser utan hade främst till uppgift att ta hand om kvinnor och barn. Först 1958 anställdes kvinnor som poliser med samma uppgifter som manliga poliser.

16 mars 1910 grundades Föreningen Svenska Konstnärinnor. Föreningen bestod i början av ett 40-tal kvinnliga konstnärer som ville förbättra kvinnors möjlighet att ställa ut och vara verksamma som konstnärer.

16 mars 1916 dömdes fransyskan Louise de Bettignies till döden. Hon var brittisk agent som ledde ett nätverk som spionerade på Tyskland. Hon gick under pseudonymen “Alice Dubois” och kallades av sina brittiska uppdragsgivare för “The Queen of Spies”.

16 mars 1939 gifte sig prinsessan Fawzia av Egypten, känd som “Asiens Venus” med shah Mohammad Reza Pahlavi av Iran. Paret hade bara träffats en gång innan bröllopet och äktenskapet blev olyckligt. 1945 separerade de och 1948 gick skilsmässan igenom.

16 mars 1948 släpptes sångerskan Billie Holiday i förtid från fängelset där hon suttit dömd för narkotikabrott i lite mindre än 1 år. Hon hade några år innan börjat missbruka heroin och alkohol. Efter straffet hade hon svårt att få jobb på de klubbar hon tidigare uppträtt på.

Födda

16 mars 1596 Ebba Brahe, svensk hovfröken och grevinna, mest känd för sin ungdomsromans med Gustav II Adolf

16 mars 1750 föddes tysk-engelska astronomen Caroline Herschel som bl a upptäckte flera kometer under sin vetenskapskarriär

16 mars 1822 Rosa Bonheur, fransk målare och skulptör.

16 mars 1846 föddes Dr Rebecca J. Cole. Hon blev 1867 den andra afroamerikanska kvinnan att utbilda sig till läkare. Hon arbetade först med mödravård bland New Yorks fattiga arbetarkvinnor och startade senare ett center i Philadelphia där utsatta kvinnor kunde få både läkarvård och juridiskt stöd.

16 mars 1933 föddes amerikanska juristen Ruth Bader Ginsberg som 1993 utsågs till domare i högsta domstolen i USA. Hon hade tidigare gjort sig känd som en förkämpe för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Som domare i domstolen har hon fått kultstatus

Döda

16 mars 1936 dog Marguerite Durand, 72 år gammal, fransk skådespelerska och aktivist som 1897 grundade feministiska tidningen La Fronde

16 mars 1940 dog Selma Lagerlöf, 81 år gammal, författare, ledamot i Svenska Akademien och första kvinnliga nobelpristagare i litteratur.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

One thought on “16 mars

  1. FÖR MIG KULTSTATUS : 16 mars 1846 föddes Dr Rebecca J. Cole. Hon blev 1867 den andra afroamerikanska kvinnan att utbilda sig till läkare. Hon arbetade först med mödravård bland New Yorks fattiga arbetarkvinnor och startade senare ett center i Philadelphia där utsatta kvinnor kunde få både läkarvård och juridiskt stöd.

    16 mars 1933 föddes amerikanska juristen Ruth Bader Ginsberg som 1993 utsågs till domare i högsta domstolen i USA. Hon hade tidigare gjort sig känd som en förkämpe för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Som domare i domstolen har hon fått kultstatus

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s