13 mars

Händelser

13 mars 1876 hade komedin “Under Toffeln” premiär på Dramaten. Pjäsen var skriven av feministiska författaren Anne Charlotte Leffler.

13 mars 1964 mördades 28-åriga Kitty Genovese i Queens i New York i ett brutalt knivöverfall. Enligt myten skulle 38 vittnen sett mordet utan att hjälpa eller ingripa. Händelsen lyfte debatten om alienation i storstäder och vittnenas apati kallades Genovesesyndromet. Senare har det visat sig att de första rapporterna var felaktiga och att det inte var så många vittnen och att det visst fanns vittnen som kallade på polis.

13 mars 1965 begravdes drottning Louise av Sverige på kungliga begravningsplatsen på Haga. Hon var sörjd av maken Gustaf VI Adolf.

13 mars 1983 bildades partiet Kvennalistinn på Island det första (?) feministiska partiet i världen att väljas in i ett nationellt parlament. I alltingsvalet 1983 fick Kvinnolistan 5,5% av rösterna och tre mandat. I valet 1987 ökade man till 10,1%

Födda

13 mars 1762 föddes Anine Frölich, dansk ballerina och betydande för att utveckla konstformen i dess tidigaste dagar i Danmark. Hon dog endast 22 år gammal då hennes hälsa försämrats på grund av påfrestningarna som yrket medförde.

13 mars 1832 föddes Olympe Audouard, fransk författare och redaktör. Hon var en känd föreläsare, och skrev en mängd artiklar och pamfletter i vilka hon argumenterade för kvinnors rättigheter, inklusive rätten till skilsmässa, rösträtt och rätten att ställa upp i politiska val.

13 mars 1857 föddes Hilda Sachs, svensk journalist och översättare.
Hon var med och grundade Föreningen för kvinnans politiska rösträtt år 1902.

13 mars 1892 föddes Janet Flanner, amerikansk journalist som var korrespondent för The New Yorker i Paris mellan 1925-1975. Hon skrev under signaturen “Genêt” och kom att rapportera från många världshändelser och om många framstående figurer från 1900-talets historia.

13 mars 1893 Greta Adrian, Gymnastikdirektör

13 mars 1923 föddes Monique de Bissy, fransk-belgisk motståndskvinna. Hon började som sjuksköterska för Belgiska Röda Korset men gick med i motståndsrörelsen efter att Belgien ockuperats 1940. Hon arresterades 1944 av tyskarna men befriades av amerikanerna efter 4 månader.

Döda

13 mars 1881 dog franska balettdansösen Sophie Daguin som var engagerad vid Kungliga baletten i Stockholm under 1800-talet. Hon räknades som landets mest framstående ballerina under 1800-talet. Hon var även balettmästare för Kungliga Baletten och första kvinna på denna post.

13 mars 1906 dog Susan B. Anthony, 86 år gammal, framstående amerikansk slaverimotståndare, kvinnorättsledare, redaktör och författare.

13 mars 1928 Valborg Aulin, Pianist, kompositör, musikpedagog

13 mars 1941 Anna Dahlström-Nilsson, Läkare

13 mars 1952 avrättades Võ Thị Sáu, en 19-årig vietnamesisk student och guerillakrigare. Hon ska ha genomfört flera attentat riktade mot franska soldater som en del i Vietnams kamp mot dem franska kolonialmakten. Hon greps efter ett misslyckat attentat och sattes i fängelse. Hon dömdes i en fransk domstol till döden och avrättades genom arkebusering. Hon var den första kvinnan som avrättades i Côn Sơn-fängelset, fransmännens fängelse för särskilt farliga motståndare i Franska Indokina. Idag ses hon i Vietnam som en martyr och nationalhjältinna.

13 mars 1980 avled den sydafrikanska anti-apartheidaktivisten Lillian Ngoyi, 68 år gammal.
Hon arbetade först inom textilindustrin och blev senare sjuksköterska. 1952 började hon engagera sig politiskt och gick med i ANC. 1956 var hon en av de kvinnor som ledde demonstrationerna mot de sydafrikanska passlagarna som begränsade den svarta befolkningens rörlighet. Hon blev också den första kvinnan som valdes in i ANCs verkställande utskott.
Hon deltog i många internationella sammanhang och kunde där lyfta den svåra situation som svarta sydafrikanska kvinnor levde i. Som straff för hennes politiska aktiviteter satte regimen henne under svåra restriktioner i över 10 år då hon var satt under ständig bevakning och inte fick lämna sitt hem.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s