10 mars

Händelser

10 mars 1914 gick suffragetten Mary Richardson in på National Art Gallery i London och skar sönder målningen “Venus med spegel”, även kallad “Rokeby Venus” av Velázquez. Richardsons attentat var en hämnd för att suffragettledaren Emmeline Pankhurst hade arresterats av polisen dagen innan.

10 mars 1976 publicerade Expressen Astrid Lindgrens satiriska saga “Pomperipossa i Monismanien” som kritiserade det svenska skattesystemet. Lindgren skrev texten som ett debattinlägg om höga mariginalskatter, då hon hade upptäckt att hon själv betalade 102 procent i skatt.

Födda

10 mars 1794 föddes Henriette d’Angeville, fransk bergsbestigare som var den andra kvinnan att nå toppen på Europas högsta berg Mont Blanc.

10 mars 1847 föddes Kate Sheppard, New Zeelands mest framstående ledare i rörelsen för införande av rösträtt för kvinnor i landet. Sheppard var drivande inför parlamentsbeslutet som 1893 gjorde att Nya Zeeland blev det första landet i världen som införde kvinnlig rösträtt.

10 mars 1865 Maria Aspman, Lärare, rektor, folkbildare

Döda

10 mars 1911 tog Elsa Eschelsson, 49 år gammal, sitt liv med sömntabletter. Hon blev 1897 Sveriges första kvinnliga juris doktor och docent. Hon tog sitt liv efter att Uppsala Universitet beslutat att kvinnor, trots en lagändring, ej kunde inneha proffessorsämbeten inom juridik.

10 mars 1913 dog den amerikanska slaverimotståndaren och frihetskämpen Harriet Tubman, ca 91 år gammal. Hon rymde från sina slavägare för andra och sista gången 1849 och började därefter att hjälpa andra att fly via “den underjordiska järnvägen”, ett nätverk av slaverimotståndare som upprätthöll gömställen (stationer) och flyktvägar (spår) för att föra människor (passagerare) från Sydstaterna till delar av landet där slaveriet var förbjudet. Harriet Tubman var en så kallad konduktör som lotsade passagerarna mellan de olika stationerna. Då hon ledde människor till frihet fick hon kodnamnet “Moses”. Under de år som järnvägen var aktiv ska runt 100 000 människor ha hjälpts och Tubman ska personligen ha lotsat några 100 passagerare. Under amerikanska inbördeskriget var Tubman sjuksköterska, kokerska och spion för Nordstaterna. Efter kriget bosatte hon sig i staten New York. I slutet av sitt liv engagerade hon sig för kampen för kvinnlig rösträtt.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s