9 mars

Händelser

9 mars 1796 gifte sig den vackra änkan Joséphine de Beauharnais med Napoleon i en borgerlig vigsel

9 mars 1914 utbröt slagsmål med ca 40 militanta suffragetter när polisen skulle arrestera suffragettledaren Emmeline Pankhurst i Glasgow. Pankhurst hade i en månads tid jagats av polisen och flera ggr lyckats undvika arrestering vid de möten där hon talade för kvinnors rösträtt. Med sig hade hon sina livvakter, kvinnliga aktivister specialtränade i jujutsu, som skulle skydda henne från polis och andra motståndare.Polisen hade redan innan mötet i Glasgow omringat byggnaden för att försöka hindra henne från att ta sig in till den väntande publiken. Emmeline Pankhurst hade dock i förklädnad tagit sig in genom att köpa biljett som alla andra i publiken och fanns alltså redan i byggnaden. Flera kvinnor, inklusive Pankhurst, skadades vid bråket och polisens brutalitet mot kvinnorna väckte avsky från den allmänhet som såg på. Då Pankhurst arresterats tog rösträttsrörelsen en mer militant vändning. Attentat och skadegörelse användes för att uppmärksamma frågan

9 mars 1959 släpptes den första Barbiedockan till försäljning. Skaparen Ruth Handler uppkallade den efter sin dotter Barbara. Älska den eller hata den. Barbie var en av de första dockor som skulle föreställa en ung vuxen person istället för ett barn.

9 mars 1976 antogs de första kvinnorna till amerikanska arméns officershögskola West Point

Födda

9 mars 1844 Sofi Almquist, Lärare, skolgrundare

9 mars 1892 föddes Vita Sackville-West, brittisk författare och poet som bland annat fungerade som förebild för titelpersonen i Virginia Woolfs roman Orlando.

9 mars 1900 föddes Brita Elmén svensk socialinspektör och folkpartistisk riksdagsledamot från 1949-1966.

9 mars 1928 föddes Graciela Olivarez, amerikansk jurist och medborgarrättsaktivist. Hon var första latinamerikanska kvinna att ta examen från Notre Dame Law. Hon utsågs av president Jimmy Carter till särskild rådgivare för att minska fattigdomen i landet.

Döda

9 mars 1947 dog Carrie Chapman Catt, 88 år gammal. Hon var amerikansk rösträttskvinna som under många år var ledare inom kvinnorättsrörelsen

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s