4 mars

Händelser

4 mars 1917 blev republikanska politikern och pacifisten Jeannette Rankin den första kvinnan i amerikanska kongressen när hon tog plats som ledamot i representanthuset.4 mars 1923 blev gymnastikdirektör Margit Nordin första kvinnan att delta i Vasaloppet. Året därpå förbjöds kvinnor att åka loppet. Loppet ansågs för tufft för kvinnor och först 1981 fick kvinnor vara med igen och från 1997 utses en vinnare i damklassen.4 mars 1933 utsågs sociologen Frances Perkins till arbetsminister i USA. Hon var landets första kvinnliga minister.4 mars 1983 utsågs Bertha Wilson, som första kvinna någonsin, till domare i Kanadas högsta domstol där hon satt till 1991

Födda

4 mars 1815 föddes Myrtilla Miner, amerikansk slaverimotståndare som 1851 i Washington DC, startade en av de första skolorna i landet för afroamerikanska flickor.4 mars 1854 Julia Brinck, Sjukgymnast, lärare, läkare4 mars 1877 föddes Edna Woolman Chase som mellan 1914 och 1952 var chefsredaktör för amerikanska Vogue.4 mars 1921 föddes Jane Fawcett, brittisk operasångerska och kodknäckare som under andra världskriget var placerad vid Bletchley Park där hon arbetade tillsammans med den grupp av kvinnor som avkodade tyska meddelanden krypterade med den tyska Enigma-maskinen. Fawcett var bland annat involverad i att knäcka det meddelande dom gjorde att de allierade kunde sänka det tyska slagskäppet Bismarck.
Efter kriget hade Fawcett en lång och relativt framgångsrik karriär som operasångerska. Hon var också ledande i The Victorian Society där hon arbetade för att bevara viktoriansk arkitektur.
Först på 1990-talet blev hennes bedrifter under kriget kända. Inte ens hennes familj hade vetat om att hon hade arbetat vid Bletchley Park.4 mars 1913 föddes Marguerite Taos Amrouche, algerisk författare och sångerska som skrev böcker på franska inspirerande av muntlig tradition. Som sångerska tolkade hon traditionella berbersånger.4 mars 1931 Sonya Hedenbratt, Jazzsångare, revyartist4 mars 1932 föddes Miriam Makeba, sydafrikansk sångerska som även kallades Mama Africa. 1959 tvingades hon lämna Sydafrika efter att hon varit med i en antiapartheidfilm. Hon fick stora framgångar i USA och Europa. Hon återvände till Sydafrika 1990. Makeba fick Polarpriset 2002.

Döda

4 mars 1944 Maria Aspman, Lärare, rektor, folkbildare4 mars 1948 dog Elsa Brändström, 59 år gammal, svensk lärare och krigssjuksköterska kallad “Sibiriens ängel”. Hon arbetade för krigsfångars rättigheter under första världskriget och fortsatte efter kriget att göra humanitära insatser i Tyskland och USA.4 mars 1949 dog Karolina Widerström 92 år gammal. 1888 blev hon Sveriges första kvinnliga läkare då hon avlade medicine licentiatexamen vid Karolinska institutet. Hon var aktiv i politiska frågor och arbetade bland annat med sexualupplysning och kämpade för kvinnlig rösträtt.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s