25 februari

Händelser

25 februari 1570 utfärdade Pius V en påvlig bulla som förklarade förklarade Elisabet I av England som en kättare

25 februari 1912 övertog 17-åriga Marie-Adélaïde tronen i Luxemburg då hennes far hade dött. Hon var den första storhertiginnan i landet på över 100 år. Hon var också första monark sedan 1300-talet som regerat Luxemburg som också var född i Luxemburg. Hon regerade under första världskriget och blev impopulär på grund av hennes stöd för Tyskland. Hon tvingades abdikera till förmån för sin syster 1919.

25 februari 1986 blev Corazon Aquino Filippinernas president efter att hon besegrat diktatorn Ferdinand Marcos i presidentvalet. Marcos hade då styrt landet med järnhand i 20 år och bl a mördat Corazon Aquinos make.

25 februari 2013 tillträdde Park Geun-hye som Sydkoreas president. Hon var första kvinna på posten.

Födda

25 februari 1842 föddes Ida Lewis, amerikansk fyrvaktare känd för att ha räddat många liv ur vattnet vid fyrklippan där hon växte upp och levde

25 februari 1871 föddes ukrainska poeten Lesja Ukrajinka som med mängder av noveller och dikter fick stor betydelse för det ukrainska språket. Eftersom publicering på ukrainska var förbjudet i Ryska imperiet publicerades många av hennes verk utomlands

25 februari 1891 Sigrid Gillner, Politiker, författare

25 februari 1896 föddes Ida Noddack, framgångsrik kemist och fysiker som var en av de första kvinnorna att studera kemi i Tyskland. Hon och hennes make Walter forskade tillsammans om oupptäckta ämnen i det periodiska systemet. Hon nominerades till Nobelpriset i kemi tre gånger.

25 februari 1904 föddes Adelle Davis, populär amerikansk dietist som förspråkade vitaminer, naturliga livsmedel och motion för god hälsa. Hon kritiserades hårt av vetenskapen och andra dietister då hennes bästsäljande hälsoböcker inte byggde på forskningen inom området.

25 februari 1940, Monica Proietti, kanadensisk bankrånare.

Döda

25 februari 1909 Elsa Borg, Filantrop, socialarbetare

25 februari 1919 Anna Wikström, Pionjär inom blindpedagogiken, filantrop, skolgrundare

25 februari 1967 Beatrice Lesslie, Företagare, VD

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s